Branschorganisationer runt om i Europa går samman och varnar för katastrofala följder om ett avtalslöst brexit blir verklighet den 31 oktober. Arkivbild.
Branschorganisationer runt om i Europa går samman och varnar för katastrofala följder om ett avtalslöst brexit blir verklighet den 31 oktober. Arkivbild. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Europeisk bilindustri varnar för brexiteffekt

ANNONS

En avtalslös brexit skulle vara en katastrof för den för Europa så viktiga bilindustrin. Det varnar ett tjugotal nationella branschorganisationer för i ett gemensamt uttalande.

"Utan ett avtal triggar Storbritanniens utträde ur EU ett seismiskt skifte i handelsvillkoren", skriver cheferna för branschorganisationerna i ett pressmeddelande, och syftar på att WTO-tullar skulle innebära ytterligare 5,7 miljarder euro, motsvarande drygt 60 miljarder kronor, i totala tullavgifter som i slutändan skulle påverka bilpriserna gentemot konsumenterna.

Ett avtalslöst brexit befaras också kunna innebära störningar i produktionskedjan där endast en minuts avbrott beräknas kosta en biltillverkare i Storbritannien 54 700 euro, motsvarande cirka 590 000 kronor.

"Brexit i sig själv är negativt för branschen och utan avtal adderas en avsevärd risk för stor negativ påverkan, inte bara på industrin, utan på hela Europa", säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS