Eurogruppens ledare Mario Centeno. Arkivlbild.
Eurogruppens ledare Mario Centeno. Arkivlbild. Bild: Francisco Seco

Euroländerna överens om villkor för stödfond

ANNONS

Euroländerna kom efter ett webbmöte på fredagskvällen överens om villkoren för att använda nödfonden ESM som ett vapen mot coronakrisen.

– Med tanke på krisens exceptionella karaktär så har vi kommit överens om både fördelaktiga och tillräckliga villkor, sade eurogruppens ordförande Mario Centeno efter mötet.

Men hos hårt coronadrabbade Italien finns fortfarande skepsis. Landets socialdemokratiska PD sade redan inför fredagens möte ja, medan den populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) var betydligt mer tveksam. Partiet oroar sig över att ESM-stödet ska innebära hårda krav på reformer och avbetalningar och vill hellre ha rena bidrag, snarare än lån. Och det är enligt Reuters oklart om Italien kommer att ta pengarna i anspråk.

ANNONS

Redan den 9 april gav EU:s finansministrar tummen upp för ESM-stödet i allmänhet.

Det är dags att ta stora steg för ekonomin efter coronakrisen, manar EU-kommissionen och trycker hårt på de fördelaktiga villkor som utlovas i stöd.

EU-ländernas finansministrar enades den 9 april om ett stödpaket på totalt 540 miljarder euro för att möta coronakrisen.

• 100 miljarder euro kommer från EU-kommissionsförslaget Sure, som finansierar system med korttidsarbete.

• 200 miljarder euro kommer från Europeiska investeringsbanken (EIB) i lån till små och medelstora företag.

• 240 miljarder euro görs tillgängliga från euroländernas krisfond ESM för att bekosta ökade kostnader inom sjukvård och minska smittspridning.

Förhoppningen är att åtgärderna ska vara formellt godkända redan till den 1 juni.

Parallellt har EU-kommissionen fått i uppdrag att ta fram ett "återhämtningsinitiativ", på upp mot 1 500 miljarder euro, samt presentera ett förändrat förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027. Förslagen väntas bli presenterade tidigast om drygt en vecka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS