EU-kommissionen föreslår ett stopp för sill- och strömmingsfisket i Östersjön och Bottniska viken. Arkivbild.
EU-kommissionen föreslår ett stopp för sill- och strömmingsfisket i Östersjön och Bottniska viken. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

EU vill stoppa fisket på sill och strömming

Drastiska åtgärder föreslås för sill- och strömmingsfisket i Östersjön och Bottniska viken.
EU-kommissionen vill ha ett fiskestopp – och stramar också åt ytterligare för torsken.

ANNONS
|

Måndagens förslag från Bryssel kommer med varningsord från den litauiske miljö- och fiskekommissionären Virginijus Sinkevicius.

"Jag blir allt mer oroad över konsekvenserna av Östersjöns försämrade ekosystem för fiskebestånden och de många näringskedjor som är avhängiga av dem. Vi måste vidta åtgärder så att lokala fiskare återigen ska kunna förlita sig på hälsosamma bestånd", säger Sinkevicius i ett pressmeddelande.

Det som nu föreslås är tuffare än väntat, även om fiskeexperter sedan länge manat till ytterligare inskränkningar av fisket.

Bara som bifångst

Bland annat vill EU-kommissionen stoppa allt riktat fiske på sill och strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken. Det kan jämföras med årets fångstkvoter som legat på 80 074 ton i Bottniska viken och 70 822 ton i centrala Östersjön.

ANNONS

Undantag görs dock för bifångst av sill och strömming som inte kan undvikas vid annat fiske, främst efter skarpsill. Hur stora bifångster som kan tillåtas vill kommissionen nu få råd om av Internationella havsforskningsrådet (Ices). Det gör samtidigt att kommissionen inte ännu presenterar några totalkvoter för varken skarpsill eller rödspätta.

Avgörs i oktober

EU-kommissionen vill också strama åt ytterligare för torskfisket, där kvoterna i princip legat på noll redan i ett par år. Nu föreslås att även de undantag som funnits ska slopas, inklusive den regel som gett fritidsfiskare i västra Östersjön rätt att ta upp en torsk per fiskare och dag.

I vanlig ordning ska nu de slutliga kvoterna förhandlas och fastställas vid ett fiskeministermöte i Luxemburg i oktober.

Förslagen om nollkvoter bäddar för tuffa diskussioner – och från landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kommer i nuläget inga kommentarer.

"Förslaget kommer nu analyseras enligt gängse rutiner. Vi kommer återkomma längre fram", hälsar Kullgrens pressekreterare Mattias Svensson via sms.

Fakta: Fångstkvoter 2024

EU-kommissionen föreslår tills vidare endast fångstkvoter på tre av tio områden när det gäller fisket i Östersjön för 2024 (jämfört med fjolårets beslut inom parentes):

Sill i Rigabukten: 36 514 ton (2023: 45 643 ton)

Lax i egentliga Östersjön: 53 967 stycken (2023: 63 811 stycken)

Lax i Finska viken: 10 144 stycken (2023: 9 455 stycken)

För torsk i västra och östra Östersjön samt sill i Bottniska viken, västra Östersjön och centrala Östersjön föreslås nollfiske, bortsett från den fisk som inte går att undvika som bifångst vid annat fiske. Hur stora bifångster som tillåts kommer förslag om senare.

Bifångstfrågan gör även att förslagen för rödspätta och skarpsill kommer senare. För rödspätta flaggas för en "betydande ökning" (jämfört med 11 313 ton för 2023) medan en "mindre minskning" väntas för skarpsill (där kvoten för 2023 låg på 201 554 ton).

Källa: EU-kommissionen.

ANNONS