EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bild: Jean-Francois Badias

EU-toppen: ”Blir inget pristak på gas”

Ett gaspristak skulle sänka europeiska energipriser kraftigt. Nu ser det inte ut att bli så – åtminstone inte i närtid.

ANNONS
|

Under onsdagsmorgonen höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett tal. Där meddelade hon att det inte kommer att bli ett pristak på rysk gas från EU:s sida – åtminstone inte just nu.

EU föreslår istället en reform av den europeiska energimarknaden med syfte att frikoppla elpriserna från gaspriserna.

I förra veckan meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar på en presskonferens att samtalen om ett pristak på rysk gas gick framåt i EU. Nu verkar det inte att bli så.

I stället meddelade von der Leyen att EU vill spara energi under ”perioder av hög förbrukning” och införa ett pristak för energibolag som producerar elektricitet från annat än naturgas. Resten av bolagens vinster ska beskattas, skriver Direkt.

ANNONS

– Miljontals européer behöver stöd och det är därför vi lägger fram ett förslag om ett pristak för företag som nu gör vinster de aldrig kunde ha drömt om tidigare, säger von der Leyen.

Samtidigt meddelar von der Leyen att sanktionerna mot Ryssland kommer att ligga kvar länge. Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland kommer att stoppa gasleveranserna till Europa helt om EU inför ett pristak.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS