Tiktok och EU tycks vara på kollisionskurs. Arkivbild.
Tiktok och EU tycks vara på kollisionskurs. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

EU startar utredning mot Tiktok

ANNONS

EU-kommissionen inleder en utredning mot Tiktok angående förmodade brott mot skydd av barn och unga. Det skriver Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden i ett inlägg på X.

Mer specifikt handlar det, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, om att Tiktok brister när det kommer till saker som beroendeframkallande design, skärmtid och åldersverifiering. Detta under den digitala lagen DSA (Digital services act). Plattformen X är också föremål för utredning, med hänvisning till samma lag.

Om EU finner Tiktok skyldiga kan straffet bli böter motsvarande sex procent av den årliga omsättningen.

EU och Tiktok har varit på kollisionskurs tidigare, senast tyckte Tiktok att avgiften som bolaget behövde betala för att omfattas av DSA var för hög.

ANNONS

"Vi kommer fortsätta arbeta tillsammans med experter och branschen för att unga människor ska känna sig trygga på Tiktok, och ser fram emot att få möjligheten att förklara hur detta arbete ser ut i detalj för kommissionen", skriver Tiktok i ett mejl till TT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS