Snöväder i Sundsvall i början av november. Arkivbild.
Snöväder i Sundsvall i början av november. Arkivbild. Bild: Mats Andersson/ TT

EU öppnar för elstöd även i vinter

ANNONS

Delar av EU:s krisregler för att kompensera företag för höga energipriser på grund av Rysslands krig i Ukraina kommer att gälla även i vinter.

Reglerna förlängs till den 30 juni 2024, efter beslut från EU-kommissionen på måndagen.

Det gäller dels medlemsstaternas möjlighet att täcka energikostnader där energipriserna ligger betydligt över nivåerna före kriget, dels hur mycket stöd som kan ges till olika näringar.

"Det här ramverket har alltid varit tänkt att vara tillfälligt och begränsat i tid. . . Samtidigt finns osäkerhet inför den kommande vinterperioden", konstaterar konkurrensansvarige EU-kommissionären Didier Reynders i ett pressmeddelande.

Andra delar av de tillfälligt förenklade statsstödsreglerna kommer att fasas ut redan från årsskiftet, medan de delar som gäller stöd för övergången till en klimatneutral ekonomi gäller fram till den 31 december 2025.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS