Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zeneca forskningscenter i Mölndal har varit delaktiga i att utveckla läkemedlet som nu godkänns för att erbjudas till patienter i EU med en särskild mutation av bukspottskörtelcancer.
Astra Zeneca forskningscenter i Mölndal har varit delaktiga i att utveckla läkemedlet som nu godkänns för att erbjudas till patienter i EU med en särskild mutation av bukspottskörtelcancer.

EU godkänner cancerläkemedel från Astra Zeneca

Astra Zenecas läkemedel Lynparza har godkänts av EU kommissionen att användas till behandling av en särskild mutation av bukspottskörtelcancer.
– Det är en jättegod nyhet för patienter i EU och i Sverige, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

Bukspottskörtelcancer är den dödligaste av cancerformerna. Varje år dör 95 000 européer i sjukdomen. Nu ger EU kommissionen grönt ljus för Astra Zeneca att erbjuda sitt läkemedel Lynparza, som redan används för andra typer av cancerbehandlingar, till att behandla patienter med bukspottskörtelcancer som även har en så kallad BRCA mutation. Mutationen drabbar 5-7 procent av patienterna.

– Läkemedlet har visat goda resultat i kliniska studier för bukspottskörtelcancer. För dessa patienter är det en behandling som verkligen kan göra skillnad, säger Jacob Lund.

LÄS MER: Nytt vaccinkontrakt för Astra Zeneca

Lynparza, som ägs och utvecklas av Astra Zeneca tillsammans med amerikanska Merck & co, godkändes redan i slutet av 2019 i USA till att erbjudas patienter med bukspottskörtelcancer med BRCA mutation. Astra Zenecas forskarcenter i Mölndal har varit delaktiga i utvecklingen av läkemedlet. Godkännandet från EU grundar sig i den kliniska fas tre studien POLO.

Nu är det upp till de europeiska länderna var och en om de kommer subventionera läkemedlet eller inte. Astra Zeneca är väldigt positiva till nyheten.

– Detta var ett viktigt godkännande för oss. Varenda godkännande inom cancerområdet är jätteviktigt. Det kan rädda liv, säger Jacob Lund.

LÄS MER: Britt-Marie möter: Astrazenecas styrelseordförande Leif Johansson om coronavaccin och framtiden

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.