Ett europeiskt samarbete ska göra det möjligt att swisha även i utlandet. Arkivbild.
Ett europeiskt samarbete ska göra det möjligt att swisha även i utlandet. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman / TT

Ett steg närmare Swish-betalningar utomlands

Snart kan det bli möjligt att swisha till personer och företag i utlandet. Sju mobila betallösningar i Europa går samman och bildar en ny organisation för att möjliggöra betalningar över landsgränserna.

ANNONS
|

Mobila betallösningar växer runt om i Europa, men i dag kan användare av ländernas olika tjänster inte föra över pengar sinsemellan.

Det kan det snart bli ändring på, efter att sju mobila betallösningar med verksamhet i Belgien, Tyskland, Österrike, Finland, Danmark, Portugal, Sverige, Schweiz och Norge nu går samman och bildar European Mobile Payment Systems Association, Empsa.

– Det finns en stor efterfrågan, inte minst från svenskt håll, om att kunna göra den här typen av betalningar även i länder som inte har Swish. Därför har vi nu i ett första skede skapat en plattform där aktörer från flera länder kommer att diskutera hur vi ska göra detta möjligt, säger Sofia Norén, presskontakt på Swish.

ANNONS

Tanken är att samarbetet ska leda till att exempelvis en svensk med Swish ska kunna föra över pengar till en norrman med den norska motsvarigheten Vipps.

– Du ska kunna swisha en vippsare och tvärtom, säger Sofia Norén.

Hur det hela kommer att fungera rent praktiskt och när betalningarna över landsgränserna kan bli verklighet är för tidigt att säga, enligt Norén.

– Vi kan inte gå inte på detaljerna riktigt ännu, men vi kommer att sätta oss ned med de andra aktörerna för att hitta en gemensam lösning. Förhoppningen är att ännu fler länder ska ansluta till organisationen, säger Sofia Norén.

Swish introducerades i Sverige 2012 som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Användandet har vuxit explosionsartat genom åren, och i augusti 2019 nådde tjänsten 7,4 miljoner användare. Samma månad swishades det över 46 miljoner gånger för ett totalt belopp av närmare 23 miljarder kronor.

Empsa (European Mobile Payment Systems Association) är en nybildad organisation vars syfte är att möjliggöra mobila betalningar över landsgränserna.

I ett inledande skede har de europeiska mobila betalningslösningarna Bancontact Payconing Company (Belgien),Bluecode (Tyskland, Österrike), Mobilepay (Finland, Danmark), SIBS/MB WAY (Portugal), Swish (Sverige), Twint (Schweiz), och Vipps (Norge) anslutit sig.

Genom samarbetet räknar Empsa med att de når 25 miljoner användare, en miljon företag och 350 anslutna banker.

ANNONS