Magnus Groth, VD för Essity.
Magnus Groth, VD för Essity. Bild: Oliver Lindkvist

Essity ökar vinsten – och vill minska plasten i blöjor

Hygienbolaget Essity som tillverkar blöjor och mjukpapper gjorde en vinst före skatt på nära 2,9 miljarder kronor för andra kvartalet mot drygt 2,8 miljarder för samma period i fjol. Framöver väntar utmaningen att minska plasten i blöjor och bindor.

ANNONS
|

Omsättningen tog ett lite större skutt till 32 miljarder kronor från 29,7 miljarder för andra kvartalet i fjol.

– Vi är nöjda med tillväxten som är nästan fyra procent, och vi kunde också se att vinstmarginalen ökade till 11,6 procent, säger vd:n Magnus Groth.

Essity har tidigare haft problem med höga råvarupriser som påverkat resultatet, så också under andra kvartalet i år.

– Råvarukostnaderna spökade lite grand under andra kvartalet, men vi ser att råvarupriserna kommer att ha en positiv påverkan under tredje kvartalet, säger han.

Essity som har stora verksamheter både i Göteborgsområdet och på flera orter i Västsverige, tvingades i fjol att genomföra ett stort sparpaket och dra ner på personal världen över.

ANNONS

Totalt försvann 130 tjänster i Sverige, varav 80 från Göteborgsområdet.

Minska plasten i blöjor

Framöver kommer Essity att öka sitt miljöfokus och ska i ett första minska plastanvändningen i sina förpackningar. 2025 ska företagets alla förpackningar tillverkade av återvunnet eller förnyelsebart material.

I nästa steg vill man minska användningen av plast i blöjor, bindor och inkontinensskydd.

– Detta är en stor utmaningen som vi arbetar med nu och framåt. Under flera år har vi minskat materialinnehållet i blöjor och bindor gjorda av plast. På det sättet får vi ner plastinnehållet och koldioxidutsläppen, säger Magnus Groth.

Essity har också ett pilotprojekt i Holland om hur man kan återvinna använda hygienprodukter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS