Erik Selin, vd Balder och också storägare i Collector bank.
Erik Selin, vd Balder och också storägare i Collector bank. Bild: Lisa Thanner

Erik Selins bank läckte om kunderna till Facebook

Ytterligare en bank har läckt personuppgifter till Facebook avslöjar Ekot. Den här gången är det göteborgska Collector, där fastighetsmiljardären Erik Selin är storägare.

ANNONS

I juni berättade Ekot att två svenska nischbanker, Avanza och Länsförsäkringar hade läckt personuppgifter till Facebook. Nu sällar sig också göteborgska banken Collector till listan om banker som läckt personuppgifter om kunderna till Facebook.

Bankerna hade aktiverat en funktion som gjorde att Facebook samlade in uppgifter ur formulär som besökare fyllde i på deras webbplatser.

När Ekot fyllde i Collectors formulär för att öppna sparkonto, skickade banken automatiskt vidare mejladress och telefonnummer till Facebook - trots att bankerna inte får använda den funktionen.

– Det var den mänskliga faktorn som hade spelat in. Vi har delat personuppgifter och det var oönskat från vårt håll, säger Kajsa Lernestål, marknadsföringschef på Collector till Ekot.

ANNONS

Efter granskningen har samtliga banker täppt till läckan till Facebook.

Bankerna kan få sanktioner

Integritetsskyddsmyndigheten granskar nu alla tre bankerna för att ha läckt personuppgifter och bankerna riskerar nu sanktionsavgifter.

Enligt Ekot kan det också handla om brott mot banksekretessen.

– Om uppgifter om en kund, eller den som är på väg att bli kund, på något sätt läcker ut, så är det i strid med banksekretessen. Och det finns ju inget specifikt undantag för några hemsidor eller så, utan läcker det så läcker det, säger Per-Ola Jansson, fd vd på Fondhandlarföreningen och expert på området, till radiokanalen.

Hur många blivande bankkunder som kan ha blivit drabbade är oklart.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS