"Enormt språng för Göteborg"

Innovationscentret är en av de största etableringarna som gjorts i modern tid. - Detta är ett utvecklingssprång vi inte sett vidden av ännu, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S)

ANNONS
|

– Detta är verkligen roligt för Geely, Volvo och oerhört roligt för Göteborg och det stärker fordonsklustret och arbetstillfällena, säger hon.

Patrik Andersson, vd för Business region Göteborg håller med. BRG har varit djupt involverade i arbetet med att förbättra och fördjupa relationerna mellan Göteborg och Geely under två års tid. Tidigare kinesisk kritik om ett inte särskilt välkomnande företagsklimat har stat och kommun tagit på djupaste allvar – och gammalt groll är nu bortblåst.

– Det mycket tack vare BRG, Mikael Damberg och Stefan Löfven. De ser ju fördelarna. Det handlar inte bara om Göteborg, utan Innovationssverige som stärks, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

Sedan tycker hon att det är viktigt att visa Geely uppskattning, utan att för den skull fjäska.

Ett förhållningssätt som verkar ha fungerat.

"Detta är stort"

– Detta är stort och vi är otroligt stolta och glada och det visar också på den enorma utveckling som fordonsklustret i Göteborg och Västsverige har. Detta är en i raden av tunga intressenter som kommer hit, säger Patrik Andersson.

Det är inte bara Geelys innovationscenter som kommer att landa här. Enligt Patrik Andersson kommer det även att etableras något som kallas Chinese Automotive Innovation.

– Det är en förberedelse för att andra kinesiska företag ska kunna etablera sig i Göteborg och Västsverige. Detta är fortsättningen på något väldigt stort och strategiskt mycket intressant. Industrin befinner sig i ett enormt teknologiskt språng och de här företagen ligger långt framme, säger Patrik Andersson.

Vill börja bygga så fort som möjligt

Från Geely har man framfört önskemål om att kunna börja bygga anläggningen så fort som möjligt. Helst i går.

– BRG har arbetat med att få ihop stadens olika förvaltningar och myndighetsutövare om att få upp detta på prioritetsordningen. Detta är en otroligt viktig strategisk positionering som Geely gör och vi arbetar ”the Swedish way”. De har ett stort förtroende och respekt för att den svenska myndighetsutövningen är långsammare än den kinesiska, säger Patrik Andersson.

ANNONS

Etableringen kommer också att locka hit den bästa och skickligaste arbetskraften i världen.

– Min bedömning är det ytterligare sätter lyset på Göteborg och att vi verkligen är med i den här automatiseringen och digitaliseringen som bygger på vår befintliga industris ryggrad, säger han.

ANNONS