Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Energidrakar kapar elpris – Göteborgs Energi höjer

Medan hundratusentals svenskar får sänkta elnätsavgifter på uppemot flera tusenlappar per år kopplat till nya regler höjer Göteborgs Energi sina priser.
– Det vi har gjort inför 2020 är att höja priserna med 4,5 procent, säger Lars Edström, vd för dotterbolaget Göteborg Energi Nät.

Inför valet 2018 lovade S-regeringen hushållskunder ordentligt lägre elnätspriser i samband med att lagar och förordningar skruvades åt. Detta för att hindra att elnätsföretagen kunde fortsätta att höja priserna rejält som de hade gjort under ett flertal år.

LÄS MER: De ska bygga vindkraftverk i trä i Göteborgs skärgård

Energimarknadsinspektionen (EI) lade enligt de nya reglerna fast bolagens sänkta intäktsramar under hösten – något som i sin tur kommer att pressa priserna gentemot hushåll och företag för perioden 2020 till 2023.

Cirka tio procent

Eon och Ellevio har följaktligen sänkt priserna med runt tio procent, från 1 januari respektive 1 februari, även om det skiljer mycket åt mellan regioner och landsdelar. Ellevio, med sina nära 900 000 hushållskunder, sänker som mest med 24 procent i Värmland, men bara med 2–3 procent i Stockholmsområdet i en plan att utjämna prisskillnaderna i landet.

För Göteborg Energis 265 000 kunder går prisutvecklingen däremot i motsatt riktning. Enligt Lars Edström följer avgiftsökningen på högre nätkostnader och ett fortsatt stort investeringsbehov i elnätet.

– Av höjningen på 4,5 procent beror 3 procent på att regionnätsägaren har förändrat nätpriset mot oss. Vår egen höjning på 1,5 procent följer att vi har en fantastisk stadsutveckling som kräver stora investeringar på runt 300 miljoner kronor i nätet, säger Lars Edström.

Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät AB. Bild: Jeanette Hägglund
Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät AB. Bild: Jeanette Hägglund

Enligt elnätschefen innebär prisförändringen ett påslag om ungefär 84 kronor per år för deras kunder som bor i lägenhet och omkring 264 kronor för dem som bor i hus.

– Kunderna i lägenhet får en prisökning på cirka 7 kronor i månaden och 22 kronor i månaden för dem som bor i villa.

Ett annan förklaring till prisökningarna i en bransch där konkurrenterna nu sänker elnätsavgifterna är de historiskt låga tarifferna hos Göteborgs Energi, påpekar Lars Edström.

– De andra företagen har haft en annan prisnivå och kommer trots sänkningarna klart över oss vad gäller elnätspriserna.

LÄS MER: Så mycket tjänar bolagstopparna i kommunen

Vattenfall avvaktar

Statliga Vattenfall däremot, duckar än så länge på beskedet om när det blir några prissänkningar.

– Vi har inte tagit några beslut ännu om hur och när sänkningarna ska genomföras, säger Eva Vitell, marknadschef på Vattenfall Eldistribution.

Hur länge ett sånt besked dröjer, vill hon inte svara på. Men att Vattenfall avvaktar har, enligt henne, inget att göra med att bolaget liksom nästan alla andra hundratalet elbolag har överklagat EI:s beslut om de lägre intäktsramarna – domstolsprocesser som precis som tidigare år kan komma att dra ut på tiden ordentligt.

Göteborgs Energi är ett av de hundratal bolag som överklagat de lägre intäktsramarna.

– Dels för att vi tycker att den avkastning som regleringen ger är väldigt låg för att klara av att genomföra investeringarna som behövs, dels frågar vi oss på vilket sätt man kan detaljstyra hur våra tariffer ska se ut. Det ser inte ut som att regleringen gynnar oss i Göteborg, säger Lars Edström.

LÄS MER: Göteborg vill satsa på fossilfria pensionsfonder

Fler faktorer

Men Tony Rosten, biträdande generaldirektör på EI, tror ändå att överklagandeprocesserna ska gå snabbare nu – reglerna har blivit tydligare.

Fast eldistributörerna är inte lika övertygade. Eva Vitell på Vattenfall anser att regeringen och myndigheten detaljreglerar bolagens möjlighet till avkastning alldeles för mycket.

– Det riskerar ge en alldeles för svängig prisutveckling, säger hon.

Hon pekar även på andra faktorer som måste vägas in i prisbilden. I höstas höjde Svenska Kraftnät priserna kraftigt. Dessutom överväger Vattenfall, liksom andra ägare av elkablar, att övergå till att ta betalt för när man använder elen, så kallade effekttariffer.

Enligt bland andra Ellevio kommer de nya, för elbolagen sämre reglerna att minska möjligheten att investera i nya elnät.

Eon och Ellevio har beslutat sänka elnätspriserna enligt följande:

Eon

Lägenhetskund, 120–480 kr mindre per år, mest i område Syd, minst i Stockholm.

Villakund med elvärme, 360–2 400 kr mindre per år, mest i Syd, minst i Stockholm.

Ellevio

Lägenhetskund, 36–235 kr mindre per år, eller 2,0–9,8 procent, mest i västra Svealand, minst i Stockholm.

Villakund med elvärme, 305–2 466 kr mindre per år, eller 3,3–19,4 procent, mest i västra Svealand, minst i Stockholm.

Källa: Eon, Ellevio

LÄS MER: Rivning av Rosenlundsverket skulle kosta miljarder

LÄS MER: Göteborg Energi laddar om med bra resultat