Reaktor 3 är igång igen i kärnkraftverket i Oskarshamn. Arkivbild.
Reaktor 3 är igång igen i kärnkraftverket i Oskarshamn. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Elpriset sjunker kraftigt – mildväder i söder

Elpriset sjunker i hela Sverige på måndagen, jämfört med hur priserna låg i fredags. I norra Sverige får vi lägsta elpriset på över en månad.

ANNONS
|

Det sammanfaller med mildare väder i stora delar av landet.

Att priset sjunker beror enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis, till absolut största del på vädret.

– Vi har haft en vecka med kyla och lite vind. Man befarade att det skulle hålla i sig en längre tid, men nu har vi fått ett väderomslag med mer vind och nederbörd, det är bra för både vind- och vattenkraft, säger han.

Mildväder i Europa påverkar

Mildvädret ligger också över delar av norra Europa, vilket betyder att priset även där faller tillbaka.

I södra Sverige, elområde 3 och 4, ligger priset på 2:04 respektive 2:08 kronor per kilowattimme på måndagen enligt siffror från elbörsen Nord Pool. I fredags var priset uppe på nära 4:50 kronor i båda områdena.

ANNONS

I norra Sverige, elområde 1 och 2, handlas elen för 1:08 kronor per kilowattimme, jämfört med 1:40 kronor på fredagen. Senast priserna var så låga i norra Sverige var för drygt en månad sedan. Priserna är exklusive skatter och elnätsavgifter.

– Det ser lite ljusare ut för elanvändarna nu. Vädrets makter är svåra att förutspå men det bör hålla i sig över julledigheten. Elanvändningen är lägre under julhelgen och jag tror att vi kommer att få se dämpade priser året ut, säger Christian Holtz.

Oskarshamn tickar uppåt

Hur det blir i januari är svårare att bedöma.

– Det beror återigen på vädret, men grundscenariot är att vi får runt 3 kronor per kilowattimme i södra Sverige och en dryg krona i norra Sverige. Men det kommer säkert att slå på det här sättet. Får vi en period med kyla och lite vind och nederbörd, som dessutom sammanfaller med ett stopp i kärnkraften, så sticker priset iväg, säger han.

Under lördagen kopplades kärnkraftsreaktor 3 i Oskarshamn upp på elnätet igen efter att ha varit frånkopplad i över en vecka. Reaktorn står för 8 procent av Sveriges elförbrukning.

På söndagseftermiddagen är reaktorn uppe i en effekt på 1030 megawattimmar av totalt 1450. Full effekt ska uppnås 80 timmar efter påkopplingen.

ANNONS
ANNONS