Stockholmsbörsen tappade närmare två procent på tisdagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen tappade närmare två procent på tisdagen. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Electrolux vinnare på grinig börs

Stockholmsbörsens inledde handelsveckan klart nedåt, i linje med ledande Europabörser. Det breda OMXS-indexet backade 1,7 procent.

ANNONS
|

Electrolux aktie dämpade nedgången med ett kurslyft på 5,6 procent efter medieuppgifter om att det förekommer diskussioner om ett bud på vitvarutillverkaren, i dag kontrollerad av Wallenbergsfären.

Bland de mest omsatta aktierna som drog nedåt fanns molntjänstbolaget Sinch, som rasade 15,8 procent. Även fastighetsbolaget SBB föll hårt, ned 6,3 procent.

Inför börsöppningen redovisade Scania-ägaren Traton resultatet för årets första kvartal, där det bjöds på ett kraftigt vinstlyft och höjda prognoser, men samtidigt tecken på att orderingången minskar. Traton-aktien steg först, men vände nedåt och stängde på minus 3,6 procent. Aktiens uppgång sedan årsskiftet reducerades därmed till 47 procent.

Euron blev billigare efter en enkät gjord av Europeiska centralbanken (ECB), som visar att utlåningen stramades åt oväntat mycket i första kvartalet samtidigt som statistik från Eurostat visar på den första nedgången för den underliggande inflationen i eurozonen på tio månader. Rapporterna fick marknaden att spekulera i att ECB, som lämnar räntebesked på torsdag, snart är klar med räntehöjningarna för denna gång.

ANNONS

Ute i Europa tappade CAC40-index i Paris 1,5 procent, medan FTSE100-index i London och DAX-index i Frankfurt båda gick ned 1,2 procent.

ANNONS