Elbolagets uppmaning till kunderna: Lägg undan 50 000 kronor till vinterns el

Varberg Energi varnar i ett nyhetsbrev för en tuff vinter med höga elpriser. Kunderna uppmanas att lägga undan en buffert på 50 000 kronor. ”Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu”, skriver Varberg Energi.

ANNONS
|

Elpriserna i Södra Sverige har slagit rekord under sommaren. Inför vintern väntas priserna rusa ännu mer.

Det kommunala elbolaget Varberg Energi vill förbereda sina kunder och skickade därför ut ett nyhetsbrev där man varnar inför kommande vinterns höga elpriser, vilket Varbergs tidning och Expressen tidigare berättat.

”Så som marknaden prissätter vinterns elpriser så får man räkna med ett rörligt elpris som är 3-4 gånger så högt som förra vintern (åtminstone i södra Sverige). För er som har ett rörligt avtal så innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5.000 – 10.000 kr så lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15.000 – 40.000 kr” skriver elbolaget.

ANNONS

Varberg Energi uppmanar även kunderna att spara undan pengar till vinterns elräkningar.

”För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner i brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50.000 kr. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.”

– Det här är ett sätt för oss att löpande försöka informera och berätta för kunder hur läget är. Det svåra för kunderna är att veta vad av all information man ska ta till sig och veta hur det påverkar en själv. Den här gången ville vi vara lite tydligare och skarpare i hur det kan bli. Då blir det väldigt svart på vitt, säger Varberg Energis vd Björn Sjöström.

Varberg Energi har kunder i område SE3 och SE4, som har de högsta prisnivåerna på el i Sverige. Nu menar Björn Sjöström att den yttersta konsekvensen kan bli att energikunderna inte har råd att betala sina elräkningar.

– När det står att det kan vara klokt att ha en buffert på 50 000 kronor för en villaägare om man har rörligt avtal då hickar man ju till. Det är väldigt mycket pengar. Det här är inte lätt att lösa för de allra flesta och då blir det ännu sämre om man dessutom har väldigt ont om tid och står mitt i en besvärlig situation. Det är därför det är bra att redan nu fundera över vilka möjligheter man har att klara ett ökat elpris.

ANNONS

Men är det rimligt att uppmana till att låna pengar för att betala sin elräkning?

– Det får man ju avgöra själv. Det ligger i vårt ansvar att försöka förmedla bilden. Sen har vi inte lösningen hur respektive kund gör det. Det allra bästa är om du kan minska din förbrukning på något sätt. På något sätt behöver du se över dina förutsättningar.

– Det är ett bekymmersamt läge, och det är svårt att ge bra råd. Många är mer långsiktiga. Om du ska byta fönster eller tilläggsisolera är det inget man gör på en dag. Men det börjar med en medvetenhet.

LÄS MER:Experten: Så väljer du rätt elavtal när priset rusar

LÄS MER:Så sparar du på elen – och ändrar dina vanor

LÄS MER:Så mycket dyrare blir maten, elen och bolånet i höst

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS