Historisk Ericsson-stämma som kommer att göra avtryck länge

Tisdagens Ericssonstämma blev historisk, och kommer att göra avtryck under lång tid, både i telekomjätten och i svenskt näringsliv i stort.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter att Ericssons representanter i huvudsak talat väl om bolaget, ledningen och framtiden i en dryg timme så visade omröstningen en timme senare att styrelsen som väntat nekades ansvarsfrihet, men får sitta kvar. Att det är en stor klyfta mellan ledning och styrelse och många ägare var tydligt, trots att Ericsson kunde hålla tillställningen lugnare genom att den var digital. Det finns nu också en tydlig klyfta mellan AMF, vars representant Anders Oscarsson sitter i valberedningen för både Ericsson och Volvo, och andra institutionella storägare.

Förvisso kan man tycka att de kritiska aktieägarna iklädde sig både hängslen och livrem. Att neka ansvarsfrihet och ändå säga sig ha förtroende för att hela styrelsen ska sitta kvar och göra ett bra jobb är aningen paradoxalt.

ANNONS

Rejäl spridning bland ägarna

Sannolikt finns lite olika bevekelsegrunder till de besluten. En del aktieägare tycker nog att det skulle bli väldigt svårt att gå vidare om en stor del av styrelsen lämnats tom i ett läge där det krävs hårt arbete. I en del fall ska man nog heller inte utesluta att det finns vissa inslag av feghet. Att utmana både Wallenbergarna och Handelsbankssfären, som via Investor och Industrivärden kontrollerar telekomjätten sedan decennier, är ett beslut som många ägartjänstemän drar sig för.

Det var också en rejäl spridning bland de ägare som till slut satte ned foten och nekade ansvarsfrihet, från Christer Gardells aktivistfond Cevian till traditionella institutioner och fonder till tunga amerikanska rådgivare och Aktiespararna.

Avhopp kan vänta framöver

Naturligtvis är det stökigt när det inte finns några andra förslag på styrelse att förhålla sig till. Samtidigt kan det nog bli avhopp framöver med tanke på det stora misstroende som ägarna visade. Då lär det, precis som tidigare i Swedbank, bli en ny stämma för att välja nya ledamöter.

GP har redan tidigare konstaterat att Ericsson-stämman kommer att få effekter även på AB Volvos stämma, som hålls den 6 april. Fem av de elva styrelseledamöter som föreslås inför Volvos stämma har stark koppling till Ericsson. Fyra av dem sitter i styrelsen, varav tre i det hårt kritiserade utskottet för revision och regelefterlevnad, och AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg var tidigare vd för Ericsson.

ANNONS

Även Volvo smittas

Att de fyra nuvarande Ericssonledamöterna nekades ansvarsfrihet smittar såklart även Volvo. Det faktum att de fick förnyat förtroende att sitta kvar mildrar dock situationen för lastvagnsbolaget.

Men varken effekterna, eller förhoppningsvis lärdomarna, av det inträffade lär stanna där.

Till stor del handlar förtroendeklyftan om Ericssons bristande informationsgivning, där ägarna inte ansett sig ha fått ordentligt underlag för sina bedömningar. På tisdagen fick Ericsson även Grävande journalisters antipris Rullgardinen för sin informationsgivning. Det hela kan bli ett avskräckande exempel framöver på hur ett stort börsbolag absolut inte ska genomföra sin kommunikation.

Även om ledningsersättningarna godkändes på stämman så lär bonuskulturen, där inte minst Börje Ekholm fått bonus på nära 190 miljoner kronor för en aktiekurs som är tillbaka på startpunkten, ifrågasättas ytterligare.

Till det kommer risken för nya amerikanska miljardböter, och en sanning som till slut måste fram när Ericsson inte längre kan skylla på den amerikanska utredningen. Så historien är inte slut med tisdagens stämma.

LÄS MER:Efter IS-mutor – Ericsson står inför unik situation

LÄS MER:IS-skandalen i Ericsson visar på priset för hyckleri

ANNONS