För den som vill leva ett liv med mindre plast finns det helt klart alternativ, skriver Linnéa Schmidt.
För den som vill leva ett liv med mindre plast finns det helt klart alternativ, skriver Linnéa Schmidt.

Ett liv med mindre plast är fullt möjligt

Under sommaren har människor över hela världen använt hashtaggen #plasticfreejuly för att undersöka hur stor del plast har i deras vardag, och för att hitta motivation att minska sin konsumtion. Om man är medveten om sitt plastanvändande kan man både spara pengar och rädda miljön, skriver Linnéa Schmidt

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Under juli månad snappade jag upp hashtaggen #plasticfreejuly på Instagram. Flera av dem jag följde visade upp hur de gjort för att minska sin plastanvändning. Hashtaggen visar både enorma mängder plast som folk gjort sig av med och kreativa lösningar på hur man kan byta ut plasten till något mer miljövänligt. Mina vänners inlägg fick mig såklart att tänka på mitt eget plastanvändande och jag insåg ganska snabbt att jag nog inte varit så medveten om min konsumtion som jag trott.

Plast avger giftiga ämnen som kan påverka både människor, djur och växter. Ibland tror djur att vårt plastavfall är mat och sköldpaddor, sälar och fåglar återfinns ofta intrasslade i plastpåsar och emballage. Trots att till exempel påsar finns i både plast, papper och tyg, påverkar alla miljön vid tillverkning och nedbrytning. Då det i princip är omöjligt att jämföra deras totala miljöpåverkan, menar avfallsexperter att det fortfarande är viktigast att tänka på vad man lägger i sin påse och att man alltid skall använda den påse som man redan har hemma. Jag är rätt noga med att försöka hitta träleksaker till min dotter istället för plast, men får nog erkänna att jag inte tänkt så mycket längre än så. Nu är vår plastanvändning såklart bara en del av det vi måste förändra för att minimera vår miljö- och klimatpåverkan, men alla sätt är väl rätt sätt att dra sitt strå till stacken.

ANNONS

Max 40 plastpåsar per år

Som tur är ser även EU plastanvändandet som ett växande problem. Ett nytt mål är att varje person i EU år 2025 ska förbruka maximalt 40 plastpåsar per år, jämfört med dagens 200 påsar. För att uppnå målet har Sverige infört en ny så kallad påsskatt, vilket innebär att påsar kan komma att kosta uppemot 7 kronor per styck, och planen är att skatten skall gälla från 2020. Förhoppningen är att människor ska tänka en extra gång om huruvida de verkligen behöver en påse, och kanske motiveras att ta med en egen. Jag tycker det är bra att butiker redan har börjat ta betalt för sina påsar, och jag är helt ok med att priset höjs.

Man kan, förutom att hjälpa miljön, även få ett eget ökat ekonomiskt utrymme genom att se över sin plastkonsumtion. I Danmark, där jag bor, kostar en plastpåse i dag oftast 3,50 kronor och jag vet att det inte ligger långt från priserna i Sverige. Så säg att vi brukar handla tre gånger i veckan och köper med två påsar varje gång. Det är 6 påsar i veckan för totalt 21 kronor per vecka och således 1092 kronor per år. Skulle priset per påse öka till 7 kronor kan vi istället se fram emot att spara 2184 kronor per år i vår vardagsbudget om vi tar med en egen påse. En summa som till exempel skulle kunna täcka hemförsäkringen eller betala en weekendresa.

ANNONS

Bivaxdukar istället för plastfolie

Jag har tack vare den där hashtaggen nu lärt mig att minskad plastkonsumtion inte bara handlar om att byta ut plastpåsar mot tygpåsar. Andra tips som jag fått hittills är att använda bivaxdukar istället för plastfolie, menskopp istället för bindor och tamponger, nät till inköp av frukt, grönsaker och rotfrukter, sugrör i papper och tandborstar i trä. Jag har själv precis beställt mina första bivaxdukar, så för den som vill leva ett liv med mindre plast finns det helt klart alternativ.

ANNONS