Per Lindvall, ekonomikrönikör på GP.
Bolånen är storbankernas största guldkalv. Men de flesta så kallade ”utmanare”, som Enkla och Hejmo, har en förmåga att trilla redan i farstun, skriver GP:s krönikör Per Lindvall. Bild: Robin Aron

Bolånen gör storbankerna rika – så var är utmanarna?

Bolånen är storbankernas största guldkalv. Men de flesta så kallade ”utmanare”, som Enkla och Hejmo, har en förmåga att trilla redan i farstun. Senast ut med en ny idé är Youple där investerarna ska få del av värdestegringen på bostaden. Det doftar ”subprime”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Bolån är de svenska bankernas stora och välgödda guldkalv. Bolånemarginalen är enligt Finansinspektionen nu åter uppe runt 1,5 procent, efter att ha varit nere på drygt 1,2 procent under 2020. Det ger en fantastisk avkastning för storbankerna då lånen endast behöver backas upp med 3-4 procent i eget kapital.

Beaktar man kostnaderna så ligger avkastningen på eget kapital på runt 40 procent. Det är bolånen som bär upp hela lönsamheten för Handelsbanken och Swedbank. Detta är en bulkprodukt som inte skyddas av något patent eller annat immaterialrättsligt hinder. Denna extrema lönsamhet borde inbjuda till konkurrens.

LÄS MER:Första bilderna inifrån Karlatornet

Och visst naggas det lite i kanten. Länsförsäkringar, SBAB och Danske Bank är där och nafsar de fyra storbankerna, där Swedbank och Handelsbanken är störst, i hasorna. Men i dessa tider där ”fintech” är det nya svarta, så borde det locka in någon så kallad ”disrupter”. Och det brukar med jämna mellanrum dyka upp några bildsatta pressmeddelanden i Dagens Industri, när någon ny utmanare ska äntra banan. Kryddan och klickdragaren brukar vara att någon känd investerare ska vara med på resan.

ANNONS

Vi hittar Enkla som slog på trumman 2018, med Collector och Formel 1-föraren Nico Rosberg i ägarleden. Nico Rosberg kanske kan erbjuda lite fart och fläkt, men det är mer osäkert vad han kan om bolån. Det Enkla verkar ibland vara det svåra, för någon egentlig produkt finns ännu inte på marknaden.

LÄS MER:Rekordhöga villapriser i Göteborg i oktober

Under 2019 dök Hejmo upp som backades upp av Collectors Lena Apler och IT-miljardären Dan Olofsson. Men man ska inte ropa Hej för tidigt. Några lån har ännu inte setts till från Hejmo. Under hösten dök ett nytt pressmeddelande upp och nu är det Spiltan, med Per Börjesson, som är uppbackaren.

Vi har också sett pressutspel från företag som Borgo och Bofink flyga förbi i sin utmanarskrud. Utan att ge något avtryck. Schibsted-uppbackade Hypoteket och Avanza-kopplade Stabelo sägs ha etablerat sig på marknaden, men det handlar inte om några stora volymer. Att Hypoteket Bolån AB inte lämnat in någon årsredovisning för 2020 är för en ekonomijournalist lite av en ”flagga”.

LÄS MER:Här är de dyraste bostäderna som såldes i Göteborg i november 2021

Och så har vi Youple som skickat upp en del testballonger och pressmeddelanden under de fyra år som de har varit verksamma. Den första idén var just det som var populärt för fyra år sedan, så kallad ”peer-to-peer lending”. Det vill säga koppla ihop långivare och låntagare direkt ”utan mellanhänder”. ”Peer-to-peer” har emellertid visat sig generellt vara en dödfödd idé. Man glömde bort att den stora fördelen med att inte koppla ihop enskilda aktörer direkt och använda en större mellanhand är att man då sänker risken.

ANNONS

Nu har Youple kläckt en ny idé, där HM-ägaren Karl-Johan Persson och Håkan Roos agerar influencers. Nu ska de finansiera delar av kontantinsatsen som unga köpare, max 35 år, behöver för att köpa en bostad. Enligt den servettskiss som publicerats ska de inte ta någon ränta utan få del av värdestegringen på bostaden. Varför kommer man att tänka på ”subprime”?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS