Alexander Piauger: Riksbanken erkänner – det är dags att sänka

Ett utomordentligt tråkigt och förutsägbart räntebesked levererades tillsammans med en efterlängtad formulering: Snart sänker vi!
GP:s Alexander Piauger svarar på tre frågor om kommande räntesänkningarna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Riksbanken lämnade på torsdagen sin styrränta oförändrad, på 4,0 procent. Ändå kom flera svar i beskedet. I sin skrivelse talar Riksbanken flera gånger om kommande sänkningar och flyttar fram tidpunkten för när de ska ske, det är formuleringar som ger hopp om billigare lån framöver.

"Styrräntan kan därför troligen sänkas tidigare än prognosen i november”, skriver de och tillägger senare att "det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år."

Riksbanken tar nu ordet ”sänkning” i sin mun för första gången på länge. Hur ska man tolka det?

Att det snart är dags! Inflationen har varit låg och stabil under många månader nu, men eftersom de viktigaste måtten mäter från år till år tar det lite tid innan de sjunker. Den trogne GP-läsaren har dock känt till detta länge. Redan i november skrev jag ett nyhetsbrev med rubriken ”Kan inflationen bli för låg?”. I spalterna har det gått att läsa om månader av stabil och låg inflation, samt om att Riksbanken borde sluta höja räntan.

ANNONS

Även Riksbanken känner ju såklart till detta och har flera gånger påpekat att inflationen bromsar in. Dagens formuleringar går att tolka som att riskerna inte längre bara anses vara att inflationen biter sig fast, utan att den faller för mycket.

Därför krattar man manegen för nästa steg i penningpolitiken – att sänka räntan.

Varför sänker dom inte nu direkt i så fall?

Jag skulle tro att det handlar om att inflationen fortfarande är över målet och att man vill se den runt målet under lite längre tid. Men det är inte helt orimligt att vara lite kritisk mot det, när inflationen skenade iväg var Riksbanken spektakulärt seg med att höja. Det finns absolut en risk i att sänka för sent.

Men det ska också sägas att det vore väldigt offensivt om lilla Sverige gick i bräschen för de globala räntesänkningarna. Ett stabilt tips är att någon av amerikanska Federal Reserve eller Europeiska centralbanken kommer att vara först ut. Den svenska Riksbanken har också uttryckt oro för den svenska kronan, och att sänka först skulle teoretiskt innebära en försvagning av kronkursen. Därför börjar man med att snacka.

Det är ett klassiskt manér att först hinta och sedan utföra. Redan genom att säga att man överväger att sänka så påverkar Riksbanken förväntningarna på framtiden. Man kan se det som god planering. Till i år har de dessutom utökat antalet räntebesked till åtta stycken, nästa är 27 mars.

ANNONS

Hur mycket kommer räntan att sänkas?

Det är väldigt svårt att svara på, men marknaden räknar med att styrräntan ska vara omkring 2,60 i december 2024. Riksbankens senaste prognos pekar mot betydligt högre, men den skrev dom själva ner idag. Dock oklart med hur mycket eftersom det inte släpptes någon ny prognos, endast en skrivelse.

Många ekonomer menar att det skulle finnas en ”neutral ränta” någonstans kring två procent. Personligen skulle jag passa mig från att lägga allt för stor vikt vid den typen av prognoser. Långsiktigt är det extremt svårt att säga vad som ska hända och det räcker ju att tänka på vilka faktorer det var som fick inflationen och räntorna att stiga.

Jo, det var en pandemi och ett krig. Mest en pandemi och hanteringen av den, om ni frågar mig. Men oavsett, det är två händelser som är helt omöjliga att prognostisera.

Så prognoser om vad räntan ska bli kan i bästa fall vara rätt om ingenting oväntat händer i framtiden. Men oväntade saker tenderar ju att hända, mest hela tiden.

LÄS MER:Inflationen stiger – men detta var en glädjesiffra

LÄS MER:Gör inte samma misstag igen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS