Mikael Damberg (S), tidigare inrikesminister, blir finansminister i Magdalena Anderssons enpartiregering.
Mikael Damberg (S), tidigare inrikesminister, blir finansminister i Magdalena Anderssons enpartiregering. Bild: Duygu Getiren / TT

Ekonomer ger Damberg tummen upp

Magdalena Anderssons regering – med Mikael Damberg som finansminister – får överlag tummen upp av ekonomer TT har pratat med. Det väntas inga tvära politiska kast. Men antas bli tufft för enpartiregeringen att få igenom politik i det svåra parlamentariska läget inför valet 2022.

ANNONS

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB:

– Mikael Damberg var väl den med lägst odds. Man kan väl tänka sig att man prioriterar regeringsduglighet framför att man är en utpräglad ekonom. Det är dock inte ovanligt. Det kommer heller inte betyda stora omläggningar av den ekonomiska politiken och det brukar inte heller vara så när finansministern blir statsminister.

Gällande den tidigare LO-basen och SSAB-rådgivaren Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister:

– Han fortsätter på en tradition som inte minst Stefan Löfven kom ifrån där fackliga erfarenheter väger tungt och säkert kan anses göra stor nytta inom politiken.

– Visst kan man säga att man har ett fackligt perspektiv men å andra sidan när Löfven tillträdde så framhölls det också förståelse för näringspolitik och arbetsgivarperspektivet. Man har varit i många förhandlingar och vet vad som står på spel.

ANNONS

Eventuella skillnader när Miljöpartiet inte ingår i regeringen:

– Det återstår att se. Miljöpartiet har inte haft den största inverkan på de frågorna ens innan. På marginalen kan det vikta om den ekonomiska politiken. Bland annat de frågor som varit heta på senaste tiden när det gäller strandnära miljöer, äganderätter i skogen och klimatsatsningar kan möjligtvis prioriteras om.

.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank:

– Det ser väl ut som ett bra lag. Men sedan ska man också genomföra politiken och där blir begränsningarna större.

Om Mikael Damberg som finansminister:

– Han är ändå en rutinerad politiker och starkt förankrad i partiet, så jag tror att han kommer att axla den rollen väl. Samtidigt ska det bli spännande att se hur Magdalena Andersson hanterar sin nya roll jämfört med hur hon var som finansminister.

– Det kanske blir ett närmare samarbete mellan finans- och statsministern än vad det traditionellt är. Men jag tror absolut inte det kommer att bli ett problem.

Mattias Persson överraskades, som många, av att höra att Karl-Petter Thorwaldsson blir näringsminister:

– Men han har ju erfarenhet av vad det innebär och vet hur viktigt det här är för Sverige. Det ska bli väldigt spännande att följa framöver vad det innebär i praktiken.

ANNONS

TT: Enpartiregering i stället för koalitionsregering med Miljöpartiet?

– I stort kan det nog öppna för lite mer dialog och kanske lite bättre möjligheter att komma överens än tidigare.

Men han tillägger att politiken i Sverige samtidigt kommer att präglas av att partierna positionerar sig inför valet den 11 september 2022.

Om risken för nya regeringskriser säger han:

– Det svåra parlamentariska läget fortsätter som det ser ut nu.

– Det viktiga är att man kan komma överens över partigränser och kommer med reformer som Sverige behöver: klimatomställning, integration och investeringar för att hantera att vi blir allt äldre i Sverige.

.

Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms universitet:

– Om vi håller oss på det ekonomiska området och lämnar kriminalpolitiken därhän är det integration och långtidsarbetslöshet jag är mest orolig för. Även om arbetslösheten nu är tillbaka på en lägre nivå igen är jag orolig för att vi får en bestående långtidsarbetslöshet som arv från pandemin.

– Jag skulle gärna se att man sätter upp ett definierat mål för sysselsättningsgraden och sedan kompletterande mål för långtidsarbetslöshet och sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda. Sådana mål har ingen partipolitisk inriktning. Det skulle vara ett bra incitament för vilken regering som än sitter, att ställa upp tydliga mål.

ANNONS

TT: Mikael Damberg som finansminister?

– Det var inte förvånande. Det var mitt tips. Jag har varit med i panelsamtal med honom några gånger och på mig har han gjort ett bra och sakligt intryck i de sammanhangen. Det är också mitt intryck av honom på hans tidigare post, som inrikesminister.

– Sedan är det viktigt att finansministern är en tung person inom partiet och det är han ju uppenbarligen. Så med den begränsade kunskap jag har verkar det vara ett bra val.

TT: Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister?

– Jag har uppfattat honom som pragmatisk. Han är ju också som jag uppfattat det en jovialisk person, som inte skapar konflikter på det personliga planet.

– Det är klart att han är en väldigt typisk socialdemokrat, men han har sådan förhandlingsvana att det borde kunna fungera väl.

TT: Enpartiregering i stället för en koalitionsregering?

– I någon mening kan det bli lättare för en enpartiregering att förhandla med andra partier om man inte behöver ha en intern förhandling i regeringen först. Det finns frågor – som migrationspolitiken och slutförvaringen av kärnbränsle – som verkar ha blockerats i koalitionsregeringen, men där det egentligen finns en majoritet i riksdagen för förändringar. Det kan ju bli lättare att hantera nu.

ANNONS

Om risken för att det slutar i en ny regeringskris före valet:

– Det kan inte uteslutas, men det borde inte ligga i någons intresse. Jag antar att regeringen är beredd på att ta rätt mycket förluster, men ändå sitta kvar. De kan ju också röstas ned i många frågor. Det beror lite på hur militant Vänsterpartiet och högerblocket är.

– Även om Socialdemokraterna inte skulle få igenom saker har de ju manifesterat inför en valrörelse att de vill driva vissa frågor. Det är inte säkert att de har så mycket emot att bli nedröstade i frågor som de sedan vill föra valkampanj kring.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tror att Socialdemokraterna kan vikta om politiken lite utan Miljöpartiet som koalitionspartner. Arkivbild
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tror att Socialdemokraterna kan vikta om politiken lite utan Miljöpartiet som koalitionspartner. Arkivbild Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson räknar med ett hårdare politiskt klimat ju närmare valdagen den 11 september 2022 vi kommer. Arkivbild
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson räknar med ett hårdare politiskt klimat ju närmare valdagen den 11 september 2022 vi kommer. Arkivbild Bild: Marc Femenia / TT
Professor emeritus Lars Calmfors, verksam vid Institutet för näringslivsforskning (IFN) vill se ett sysselsättningsmål och mål för långtidsarbetslöshet och gapet mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden. Arkivbild
Professor emeritus Lars Calmfors, verksam vid Institutet för näringslivsforskning (IFN) vill se ett sysselsättningsmål och mål för långtidsarbetslöshet och gapet mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden. Arkivbild Bild: Erik Nylander/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS