Allras tidigare vd Alexander Ernstberger dömdes i dag i hovrätten till sex års fängelse.
Allras tidigare vd Alexander Ernstberger dömdes i dag i hovrätten till sex års fängelse. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Efterlysta Allra-vd:n Alexander Ernstbergers lyxköp i Västsverige

Pensionsförvaltaren Allras tidigare vd Alexander Ernstberger dömdes i förmiddags till sex års fängelse. Ernstberger är nu efterlyst och jagas av polisen – men bara dagar innan domen föll köpte han sig en ny Porsche.
– Han skulle ha bilen till sig själv, säger försäljaren till Aftonbladet.

ANNONS
|

Alexander Ernstberger, tidigare vd på pensions- och finansbolaget Allra, dömdes under torsdagen till sex års fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Totalt dömdes fyra personer i målet.

Tillsammans med två andra män, även de dömda i härvan, är Ernstberger nu efterlyst av polisen då han ännu inte själv infunnit sig efter hovrättens beslut om häktning.

– Om hovrätten kommit fram till att en person ska häktas är det för att de bedömer att det finns en chans att personen ska fly, säger pressansvarig Niklas Ahlgren på Ekobrottsmyndigheten till TT.

Att tre av fyra begärs häktade beror på att flyktrisken anses vara stor. Att Ernstberger ännu inte infunnit sig betyder dock inte nödvändigtvis att han försöker fly, tillägger Ahlgren.

ANNONS

Något som Ernstberger inte heller verkar ha några planer på att göra. I en intervju med Expressen förklarar han att han just varit på semester, men ämnar överlämna sig själv så snart det går.

– Jag befann mig på semester med familjen några timmar från stan men är på väg tillbaka till Stockholm och kommer givetvis att infinna mig. För övrigt så har ingen från polisen sökt mig, säger Ernstberger till Expressen.

Samtidigt beskriver han hovrättens dom som förvånande. Till tidningen berättar Ernstbergen att det är ”en gåta” att hovrätten kunnat dra en så olik slutsats gentemot tingsrätten. Han berättar också att planen är att överklaga.

– Jag är helt oskyldig, säger Alexander Ernstberger.

Enligt Aftonbladet står Kronofogden dessutom beredd att driva in uppemot 400 miljoner kronor i skadestånd.

Köpte sportbil

Aftonbladet rapporterar nu att Ernstberger, bara dagarna innan domen föll, köpte en sportbil i miljonklassen via en bilhall i Västsverige.

Bilen i fråga ska ha varit en Porsche 911 Targa 4S, ett kraftpaket på 420 hästkrafter och med ett nyprisvärde på runt 1,3 miljoner kronor. Enligt försäljaren, som inte nämns vid namn, ska bilen ha köpts för eget bruk.

– Han berättade att han har flera bilar och att han skulle ha bilen till sig själv, säger bilförsäljaren till Aftonbladet.

ANNONS

Ernstberger ska ha sett bilhallens annons och kort därefter ringt in. Bilen ska ha köpts på kredit.

LÄS MER:Allramålet: Samtliga döms till fängelse

Pensionssparare förlorade 130 miljoner

Det var efter att hovrätten ändrat tingsrättens tidigare friande domar som de fyra männen med koppling till Allra dömdes till fängelse för bland annat grovt mutbrott, grov trolöshet mot huvudman, bestickning och bokföringsbrott.

Bakgrunden till domen rör en värdepappersaffär som kostat pensionsspararna 130 miljoner kronor. Enligt hovrätten var affären både dyrare än nödvändigt och noga uttänkt, samt att den gynnade de inblandade som fick utbetalningar på hundra miljontals kronor i aktieköp och provision.

"Enligt hovrätten har samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Fakta: Turerna kring Allra

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019. Samtliga fyra som misstänktes för brott friades i tingsrätten. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu har meddelat sin dom.

Källa: TT

ANNONS