Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter tillverkningsstoppet – Volvoaktien faller på börsen

AB Volvos aktie rasade över 7 procent när Stockholmsbörsen öppnade på tisdagen. Detta efter beskedet att lastbilsjätten kommer att behöva stoppa produktionen i två–fyra veckor under andra kvartalet på grund av halvledarbristen.

Börsfallet var inte oväntat. Inför tisdagens börsöppning sa Handelsbankens fordonsanalytiker till Di att aktien kunde tappa uppemot fem procent vid öppningen. Men nu blev det alltså mer än så.

På måndagskvällen skickade lastbilstillverkaren ut en pressmeddelande om att den stora bristen på halvledare slår hårt mot bolagets produktion.

LÄS MER: Volvo i ny storaffär – säljer 2 000 lastbilar

LÄS MER: Hon är ny vd för Volvo Bussar

I pressmeddelandet skriver bolaget att "den globala försörjningskedjan för såväl halvledare som för andra komponenter är för närvarande mycket instabil och osäkerheten om utvecklingen är stor".

Med start vecka 13 så stoppas därför tillverkningen på lastbilstillverkarens alla produktionsanläggningar i 18 länder. Stoppet väntas pågå i mellan två och fyra veckor.

– Det här flaskhalsproblemet påverkar alla våra anläggningar i olika grad, men det är svårt att ringa in exakt antal dagar, sa Claes Eliasson vid AB Volvos kommunikationsavdelning till GP på måndagen.

Coronapandemin slår mot tillverkningen

Claes Eliasson konstaterade även att stoppet kommer påverka bolaget finansiellt.

Coronapandemin är en bidragande orsak till bristen på de små elektronikkomponenter som kallas halvledare. Det uppstod en obalans på världsmarknaden när försäljningen av hemelektronik, som spelkonsoler och tv-apparater, sköt i höjden i inledningen av pandemin.

LÄS MER: Volvo i stort samarbeta om klimatsmarta lastbilar

Samtidigt stoppades fordonstillverkningen på många håll och tillverkarna ströp sina beställningar av halvledare. Därtill har sanktioner mellan USA och Kina försvårat handeln med komponenter.

När bilfabrikerna skulle dra igång produktionen igen i höstas var halvledarbristen ett faktum.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.