Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter skandalen – Anders Borg lämnar ännu ett toppjobb

Den före detta finansministern Anders Borg har lämnat ännu ett prestigeuppdrag efter fylleskandalen i somras. I augusti slutade Borg sitt arbete för World Economic Forum, uppger Svd Näringsliv.

Anders Borg var tidigare ordförande för arbetsgruppen ”Framtidens globala finansiella system” vid det prestigefulla nätverket World Economic Forum. I augusti ska den tidigare moderatpolitikern och näringslivsprofilen dock ha lämnat även det uppdraget, rapporterar Svd.

Hur och varför Anders Borg lämnat uppdraget i WEF är dock fortfarande höljt i dunkel. Borg lämnade dock nätverket kort efter den så kallade "skärgårdskandalen" briserade i början av augusti i år. Då anklagade Anders Borg bland annat för att, på en privat fest på Husarö i Stockholmsskärgård ha kallat kvinnor "hora" och "slampa" och tagit män på skrevet. 

Förundersökningen nedlagd

"En förundersökning gällande sexuellt ofredande, olaga hot och förolämpning inleddes, men lades senare ned" skriver Svd.

Borg bad också, några dagar efter festen, om ursäkt för "mycket olämpligt beteende" på Facebook. 

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt. Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende" skrev den tidigare finansministern.

Lämnade Kinnevik och Citigroup

Dagarna efter skandalfesten lämnade också Anders Borg sina toppjobb som vice ordförande i Kinneviks styrelse, ledamot i bolaget Bima och seniorrådgivare för Citigroup.

Att han också lämnat World Economic Forum bekräftades dock först under onsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.