Efter sena återbetalningar – nu skärps kraven på SAS

Efter mängder av anmälningar om sena återbetalningar för inställda flygresor inleder Konsumentverket ett tillsynsärende mot SAS, skriver DN. Om bolaget inte visar på bättring hotar dryga vitesbelopp.

ANNONS
|

Redan i november påtalade Konsumentombudsmannen i ett föreläggande att SAS ska återbetala resor som ställts in på grund av pandemin inom sju dagar.

LÄS MER:Hårt drabbade konsumenter under coronapandemin

Ändå har anmälningarna till Konsumentverket strömmat in, och baserat på dessa drar myndigheten slutsatsen att flygbolaget inte lever upp till detta. Därför inledde man på torsdagen ett tillsynsärende mot SAS.

– Vi ser i våra anmälningar att de förefaller vara sena med flera återbetalningar, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket, till DN.

Så här får du tillbaka dina pengar från flygbolaget

Kräv återbetalning hos flygbolaget (inte resebyrå). Gärna skriftligt, och via e-post går bra.

Kräv dröjsmålsränta om betalningen dröjer. Informera flygbolaget om att du kräver ränta från den dagen återbetalningen skulle ha skett.

Ta kontakt med Kronofogden om du inte får dina pengar. Ett betalningsföreläggande kostar, men även den avgiften har du som konsument rätt att kräva ersättning för av företaget.

Källa: Hallå Konsument

Senast den 3 februari ska SAS återkomma med siffror angående hur många kunder som fått vänta längre än sju dagar på återbetalning under december och januari.

ANNONS

Kommer Konsumentverket fram till att SAS brutit mot Konsumentombudsmannens föreläggande från november riskerar bolaget ett vite på en miljon kronor per månad som man inte lever upp till kraven.

Vitesföreläggandet sträcker sig från december och hela 2021 ut.

I december tvingades SAS betala en miljon norska kronor i böter för sin saktfärdighet med återbetalningar till kunder som fått sina resor inställda, enligt ett beslut hos norska Luftfartstilsynet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS