Erik Gatenholm är vd för medicinteknikbolaget Bico.
Erik Gatenholm är vd för medicinteknikbolaget Bico. Bild: Sanna Tedeborg

Efter rapporten – Göteborgsbolag rasar på börsen

Medicinteknikbolaget Bico gör storförlust, vilket får aktien att falla på Stockholmsbörsen.
– Kundsegmentet biotech fortsatt befinner sig i ett besvärligt läge med brist på finansiering, vilket resulterar i varierande efterfrågan, säger vd Erik Gatenholm i en skriftlig kommentar.

ANNONS
|

Det Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Bico – tidigare Cellink – har gått starkt på börsen inför torsdagens rapport.

Men när resultatet för det första kvartalet väl presenterades på torsdagsmorgonen föll marknadens förhoppningar som en sten. Bolaget visade ett justerat rörelseresultat (före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar) på minus 9,3 miljoner kronor, vilket var en bra bit från den vinst på 6 miljoner kronor Bico gjorde föregående kvartal.

Vid 10-tiden hade Bicos börsvärde rasat med drygt 12 procent.

– Omsättningen och den organiska tillväxten påverkades av den allmänna postpandemiska normaliseringen samt en viss avmattning i en del kundsegment, skriver bolagets vd, Erik Gatenholm, i rapporten.

ANNONS

Bicos vd: Besvärligt läge

Nettoomsättningen och den organiska tillväxten ökade under kvartalet, med 4,9 respektive 3,7 procent. Nettoresultatet, det vill säga vinsten efter avsättningar och skatt, minskade till minus 118 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 43,5 miljoner föregående kvartal.

– Vi noterar även att marknader har utvecklats på det sätt som man förutsåg föregående år, vilket innebär att kundsegmentet biotech fortsatt befinner sig i ett besvärligt läge med brist på finansiering, vilket resulterar i varierande efterfrågan. Generellt så har detta resulterat i längre säljcykler för större ordrar, fortsätter Gatenholm i rapporten.

Bico var ett av de mest hajpade bolagen på Stockholmsbörsen under pandemin. Under toppnoteringen i september 2021 var en Bico-aktie värd nästan 590 kronor. Under torsdagsförmiddagen handlades en aktie för 56 kronor.

LÄS MER:Kryptojätten Binance kommer till Sverige

LÄS MER:Petter Stordalen: Jag är rikare än någonsin

LÄS MER:Göteborgsbolaget skär ned över 30 tjänster

LÄS MER:Återupplivat Göteborgsbolag faller på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS