Efter räntechocken: Här är stadsdelarna i Göteborg där bopriserna fallit mest

På ett år har Riksbanken höjt räntan sex gånger och bostadspriserna har fallit brant. Och det är i ett exklusivt område i Göteborg som huspriserna har rasat allra mest – med över 28 procent.
– En utmaning har varit att säljare och köpare har haft så olika målbilder. Säljare som tycker att deras hus är unikt och är värt ett väldigt högt pris, och köpare som kommer och lägger skambud, säger Petra von Seth, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar.

ANNONS
|

Vårsolen lyser på de sprickfärdiga syrénknopparna på framsidan vid en av de många vita trävillorna i Långedrag. Gräsmattan bakom huset är prydligt klippt, förberedd för helgens visning.

På trädäcket bakom huset står ägaren Suzanne Furborg och blundar mot solen som letar sig in i trädgården.

– Det gör lite ont i hjärtat att någon annan ska få ta över min altan, säger hon.

Hon och hennes man har bott i villan i 17 år. För ungefär ett år sedan bestämde de sig för att det var dags att sälja. Med barnen utflugna kändes det över 300 kvadratmeter stora huset på tre våningar plötsligt som ett öde slott.

ANNONS

– Sedan är vi inte 25 längre, och det är inget optimalt hus att bli gammal i när man måste gå med rullator, säger Suzanne Furborg.

Husförsäljningen har dock varit en långdragen process. Samtidigt som försäljningstankarna började gro i bakhuvudet på paret slog omvärldsläget bakut. Ryssland invaderade Ukraina, inflationen rusade, och Riksbanken höjde räntan över nollan för första gången på åtta år.

Vi doppade tån i vattnet för att testa och precis då brakade allt. Så det var ju helt fel läge.

Det nya osäkra läget gav direkt effekt på bostadsmarknaden, något Suzanne Furborg och hennes man märkte av. När de väl la ut huset till försäljning i början av sommaren var det ingen av dem som kom och tittade på det som sedan ville slå till.

I alla fall inte till det pris som paret då var villiga att släppa huset för.

– Vi doppade tån i vattnet för att testa och precis då brakade allt. Så det var ju helt fel läge, säger Suzanne Furborg.

I takt med att räntebanan stigit uppåt har bostadspriserna gått åt motsatt håll.

Och även om priserna verkar ha stagnerat i april har genomsnittspriset för en villa i Göteborg fallit med 16 procent på ett år, enligt den senaste statistikrapporten från Svensk Mäklarstatistik.

Men djupdyker man lite i stadsdelarna syns på sina håll en ännu brantare nedförsbacke. Och just Långedrag är ett område som sticker ut. Här har genomsnittspriset på en villa gått ner 28 procent jämfört med förra året. Antalet försäljningar har också varit färre.

ANNONS

GP Ekonomi bevakar räntechocken

På ett år har Riksbanken höjt styrräntan sex gånger. Bankerna har hakat på och många svenska familjer har fått se sina bolåneräntor öka till tredubbla nivåer. Samtidigt har bostadsmarknaden bromsat in när pengar blivit allt dyrare att låna. GP kommer i ett antal artikelserier att följa spåren av räntechocken och berätta om konsekvenserna, och hur människorna bakom siffrorna har drabbats.

Långedrag är det område i Göteborg där villapriserna har fallit mest, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Långedrag är det område i Göteborg där villapriserna har fallit mest, enligt Svensk Mäklarstatistik. Bild: Henrik Jansson

Sänkte utgångspriset med en miljon

När tveksamheten bland köparna blev för stor bestämde sig Suzanne Furborg och hennes man för att dra tillbaka huset från marknaden.

Nu, ett år senare, gör de ett nytt försök. Denna gången till ett lägre utgångspris på 10,9 miljoner kronor, en sänkning med åtta procent från tidigare 11,9 miljoner.

– Men vi har inte bråttom. I och med det kan vi vänta tills det är rätt köpare som dyker upp, säger Suzanne.

Man får såklart anpassa sig efter marknaden och då lägger man sig på ett realistiskt pris. Kvadratmässigt är det här ett prisvärt hus.

Petra von Seth som är fastighetsmäklare på Länsförsäkringar har följt paret genom försäljningsprocessen. Hon berättar att de inledningsvis hade en önskan om ett väldigt högt slutpris, men fick tänka om.

– Man får såklart anpassa sig efter marknaden och då lägger man sig på ett realistiskt pris. Kvadratmässigt är det här ett prisvärt hus, säger hon.

Mäklaren Petra von Seth tror att typen av objekt som har sålts under de senaste tolv månaderna har bidragit till den negativa prisutvecklingen.
Mäklaren Petra von Seth tror att typen av objekt som har sålts under de senaste tolv månaderna har bidragit till den negativa prisutvecklingen. Bild: Henrik Jansson

Petra von Seth håller med om att priserna gått ner, men tror att utvecklingen på minus 28 procent i Långedrag beror mer på vilken typ av objekt som sålts i området än att objekten i sig har tappat väldigt mycket i pris.

– Här finns det ju hus från koja till slott. Det finns jättedyra objekt och mer normala priser. En del har också valt att inte sälja nu. Andra måste ju. Och måste man sälja så måste man. Det kan vara allt från skilsmässor till dödsfall.

ANNONS

Ny marknad för unga förstagångsköpare

Men det är inte bara bland villorna som priserna gått ner. För bostadsrätter ligger den genomsnittliga nedgången i Göteborg på 11 procent över tolv månader. Här syns de största prisnedgångarna i en helt motsatt ände av staden: i området Angered-Bergsjön. Där har priserna minskat med 18 procent det senaste året.

Adam Adra är mäklare på Fastighetsbyrån i Nordöstra Göteborg och han upplever att många säljare stannat kvar i föregående års prisbild lite för länge.

– De blir lite chockade när man säger att det har gått ner 15–20 procent. I vissa andra områden där det ändå sålts lite bostäder är de mer beredda på att det har gått ner. Man tappar tre, fyra hundra tusen kronor, och det är så det är, säger Adam Adra, mäklare på Fastighetsbyrån i Nordöstra Göteborg.

I december kunde det nästan vara så att man blev utslängd när man sa ett prisförslag.

Att värdera lägenheter som tidigare kanske gått för hundratusentals kronor mer har varit en utmaning, menar Adam Adra.

– I december kunde det nästan vara så att man blev utslängd när man sa ett prisförslag. Men man vill ju ge en så korrekt bild som möjligt och inte lova guld och gröna skogar. Och ju längre tiden har gått, desto mer har också säljarna accepterat läget. Men i början tog det emot.

ANNONS

Men att priserna gått ner har också öppnat upp möjligheter för nya köpkrafter att ta sig in på marknaden. Adam Adra berättar att han träffar och säljer till fler yngre förstagångsköpare i sitt område än tidigare.

– Jag upplever att det är många som ser detta som ett läge att komma in på bostadsmarknaden. Här får du ju också väldigt mycket för pengarna i yta jämfört med andra stadsdelar.

Andra ser också de lägre priserna som en möjlighet att tjäna sig en hacka, vilket inte är helt oproblematiskt enligt Adam Adra.

– De få som ändå vill köpa just precis nu är de som vill investera. Man har sett att det har varit högre priser tidigare och tänker att det kommer stiga igen, men det är ju oklart om det gör det.

Adam Adra, mäklare på Fastighetsbyrån i Nordöstra Göteborg.
Adam Adra, mäklare på Fastighetsbyrån i Nordöstra Göteborg. Bild: Fastighetsbyrån Göteborg Nordost

Vill de ha garanti från dig på att priserna kommer öka?

– Nja, där får man ju vara opartisk och inte säga mer än kanske berätta vad de lägenheterna har gått för tidigare. Sedan är det nya tider nu. Vi kommer nog inte alltid att ligga på de här procenten med bolån och då kan vi få ett annat tryck på bostadsmarknaden, men det är ju svårt att säga vad som kommer att hända om ett, två år.

ANNONS

Vad tror du själv?

– Om ett år kommer det successivt att stiga. Vi är inne i en mellanperiod nu. Nu kommer en ny räntehöjning, sedan kommer det successivt falla tillbaka en aning.

Märker av en vändning

Petra von Seth beskriver ett liknande scenario, där säljare gått från att ha en orealistisk prisbild till att acceptera att drömnivåerna inte kommer hålla i den nya marknaden.

Vi ska naturligtvis försöka få så mycket som möjligt för huset som marknaden är beredda att betala.

– Ibland har säljare en förväntan om att de ska få ett visst slutpris och de föreslår ett utgångspris som matchar det, medan jag kanske rekommenderar ett helt annat utgångspris baserat på min erfarenhet. Då får vi jobba på för att hitta rätt nivå. Jag ska ju självklart göra som säljaren vill, men om vi hade lagt ut det här huset till exempel för 22 miljoner hade förmodligen ingen ringt mig för att boka in en visning. Priset måste vara rimligt.

Petra von Seth tycker att säljare och köpare kommit närmare varandra nu.

– Vi ska naturligtvis försöka få så mycket som möjligt för huset som marknaden är beredda att betala, men vi kanske inte väljer köparen med det högsta budet alla gånger. Det ska bli rätt köpare. En av utmaningarna har tidigare varit att få spekulanter till visningarna och det har ju äntligen vänt nu.

ANNONS
Bostadsmarknaden har svalnat av och affärerna går inte längre i rasande fart. ”Jag tycker att det är ganska sunt att folk hinner gå och titta på huset flera gånger”, säger mäklaren Petra von Seth.
Bostadsmarknaden har svalnat av och affärerna går inte längre i rasande fart. ”Jag tycker att det är ganska sunt att folk hinner gå och titta på huset flera gånger”, säger mäklaren Petra von Seth. Bild: Henrik Jansson

Petra von Seths tips till den som funderar på att sälja sin bostad

1. Starta processen redan nu om du funderar på att sälja under 2023 och 2024. De bästa bilderna tas oftast under vår- och sommartid.

2. Lägg ut till försäljning när inte alla andra gör det. De flesta säljer i maj och september, men du kan sälja hela året.

”Det är inte 1994 längre då alla åkte till sommarstället utan internet. Folk är ute och kollar bostadssajterna hela tiden.”

3. Sälj först, köp sen.

Bostadspriserna nådde något av en topp under mars 2022, efter att ha ökat i rasande takt under större delen av pandemiåren. Petra von Seth tror inte att man kommer att få se pandemipriser på villor igen, men menar att utvecklingen ändå går uppåt.

– Jag tycker att det är ganska sunt att folk hinner gå och titta på huset flera gånger. Det är rätt galet att man ska köpa ett hus för flera miljoner och bara få titta fem minuter, sedan kommer nästa sällskap. Nu får jag en relation med alla som ska köpa.

Säljaren Suzanne Furborg i Långedrag vill inte spekulera i var de kommer att landa i husförsäljningen.

Men även om det nya priset i annonsen är en miljon lägre än när huset först lades upp på marknaden kommer hon och hennes man knappast att gå lottlösa. Huset köpte de för 4,7 miljoner kronor när det begav sig, vilket innebär en rejäl vinst om de säljer för det nya utgångspriset på 10,9 miljoner kronor.

– Det blir en del skatt att betala, säger Suzanne Furborg.

LÄS MER:Trots räntesmockan: Priset på bostadsrätter fortsatte uppåt i april

LÄS MER:Räntechocken får fler att amortera

LÄS MER:Unik lyxvilla på Särö till salu för 43 miljoner kronor

LÄS MER:Fler tror på stigande bostadspriser

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS