Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Efter oroligheterna i USA – rusning efter vapenaktier

Samtidigt som Trump-supportrar stormade Kapitoleum i Washington rusade flera vapenaktier på börsen. Smith & Wesson gick upp drygt 18 procent. Trenden följer tidigare tillfällen av social oro i USA.

Aktiekurserna för världens största tillverkare av handeldvapen rusade i höjden samtidigt som människor stormade kongressbyggnaden Kapitoleum i Washington DC på onsdagskvällen, svensk tid.

Allra starkast gick det största vapenbolaget, Nasdaqnoterade Smith & Wesson, som avslutade dagen på plus 18,4 procent. Som mest var aktien upp 23 procent.

LÄS MER: Här är bilderna från stormningen

LÄS MER: Stormningen av Kapitolium ska inte tonas ner

Branschkollegan Vista Outdoor, som förutom ammunition även tillverkar gevär och pistoler under namnet Bushnell, ökade med 15 procent. Sturm Ruger & Company gick upp 12 procent.

Trenden är dock inte unik för onsdagens händelser. I USA är det vanligt att människor rusar till vapenhandlarna i tider som uppfattas som oroliga, både på grund av rädsla för direkta våldsamheter men också om hot om tuffare vapenlagar.

LÄS MER: Efter kravallerna – Trump erkänner sig besegrad

På onsdagen kom dessutom beskedet att demokraterna vunnit bägge senatsvalen i delstaten Georgia, och därför får kontroll över senaten. Demokraterna är generellt mer positiva till striktare vapenlagar än republikanerna.

New York-börserna verkade i stort dock rycka på axlarna åt kaoset i Washington. På onsdagen stannade S&P 500 på plus 0,7 procent. Nasdaq gick upp en procent och Dow Jones ökade med 0,6 procent.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.