Nu kan bland annat vegetarianer beställa specialkost utan någon extra kostnad på SAS-flygningar igen. Arkivbild.
Nu kan bland annat vegetarianer beställa specialkost utan någon extra kostnad på SAS-flygningar igen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Efter kritiken – SAS backar om specialkost

Kritik från flygpassagerare gör att SAS nu vänder angående att ta betalt för specialkost ombord på långdistansflygningar. Från och med imorgon ska det vara kostnadsfritt att välja exempelvis vegetarisk kost.

ANNONS

I mars förra året infördes kostnaden men avgiften tas nu alltså bort och det ska gå att ändra till exempel till vegetarisk eller veganskt alternativ eller en variant för de som är laktosintoleranta.

"Målsättningen var inte att tjäna pengar utan att försöka täcka en del våra kostnader för specialmat, som ofta kostar väsentligt mer än standardmåltider. Vi har fått negativ kundfeedback på avgiften och tar därför bort den", skriver bolagets presschef Irena Busic i ett mejl till TT.

Bolaget uppger att medan "vanliga" kostalternativ lagas i stora volymer, uppemot 200 portioner för en flygning kan specialkostalternativen ibland handla om enbart en måltid som ska tillagas, märkas upp och hanteras för sig. I ett försök tog därför SAS ut ungefär 100 kronor per resa och måltid för den som ville ha ett annat alternativ.

ANNONS

Kostnaden som nu tas bort gäller på flygningar till Nordamerika och Asien där måltider ingår.

ANNONS