Efter försämrat säkerhetsläge – Gripenmotor ska servas i Trollhättan

Underhållet av motorerna i stridsflygplanet Jas Gripen E flyttas till Trollhättan, från USA. Orsaken är ett försämrat säkerhetsläget i Sverige, rapporterar Ekot.

ANNONS
|

Motorerna på dagens modeller av Gripen C/D underhålls idag av företaget GKN Aerospace i Trollhättan. När Sverige 2013 beslutade att köpa in plan av den nya modellen Gripen E gick man också med på att motorunderhållet skulle genomföras av General Electric i USA. De planerna skrotas nu – och underhållet av även E-motorerna hamnar i Trollhättan. Orsaken till vändningen är ett "försämrat säkerhetsläge" i Sverige.

– Det här måste hålla i högre beredskapsgrader och det är ett steg att behålla kunskap i Sverige men också få en kostnadseffektiv lösning på lång sikt. Det gör också att vi kan bygga upp reservdelar och komponenter i Sverige och hantera detta inom landet, säger Göran Mårtensson, generaldirektör vid Försvarets materielverk, FMV, till Ekot.

ANNONS

LÄS MER: ÖB Micael Bydén: Vi står inför ett avgörande för Sverige

LÄS MER:GKN gör stor omorganisation

Ska spara pengar

FMV framhåller också att de tidigare Gripenmodellerna C/D väntas användas av Försvaret ända fram till 2030-talet – att även underhållet av modellen E sker i Sverige gör att arbetet med motorerna kan samordnas. FMV hoppas även kunna spara pengar genom att behålla motorunderhållet på svensk mark.

LÄS MER:Storsatsning på rymden

Upplägget med underhåll i USA har tidigare sågats av bland annat Allan Widman, försvarspolitiker från Liberalerna. Han är nöjd med dagens ändring.

– I händelse av höjd beredskap eller väpnat angrepp så hade en lösning med underhåll av motorer på andra sidan Atlanten varit en icke fungerande lösning. Det här har tagit lång tid, men jag tycker att det har landat på ett bra sätt, säger Allan Widman till Ekot.

LÄS MER:Här är planen för GKN:s överlevnad

ANNONS