I Philadelphia har Ikea två varuhus. Dessutom 39 till i resten av USA – och elva i Kanada.
I Philadelphia har Ikea två varuhus. Dessutom 39 till i resten av USA – och elva i Kanada. Bild: Matt Rourke

Efter dödsfallet – Ikea återkallar en miljon byråer

En av Ikeas byråer har återkallats i Kanada och USA. Detta efter att den riskerar att välta om den inte är förankrad i en vägg. Byrån är såld i över en miljon exemplar i de båda länderna, men säljs inte i Sverige.

ANNONS
|

Möbelförsäljaren Ikea väljer nu att återkalla alla byråer av modellen "Kullen" som sålts i Kanada och USA. Anledningen är att möbeln riskerar att välta och kan då skada människor, det rapporterar CBS News.

Enligt kanalen har Ikea fått in sex fall där en Kullen-byrå har vält, som involverar lättare personskador som blåmärken och skärsår. Möbeln har sålt i 820 000 exemplar i USA och 150 000 i Kanada.

Betalade 46 miljoner dollar efter dödsfall

Enligt den kanadensiska myndigheten Health Canada når inte "Kullen" upp till de säkerhetskrav som finns då den kan "välta om den inte är förankrad i väggen". Myndigheten menar också att möbeln är en fälla som kan leda till "allvarliga skador eller döden för barn".

ANNONS
Byrån "Kullen" säljs inte längre i Sverige.
Byrån "Kullen" säljs inte längre i Sverige. Bild: IKEA

Enligt CBS News rekommenderar Ikea sina kunder att sluta använda möbeln, de som äger möbeln kan antingen få pengarna tillbaka eller ett utrustning för att förankra den i väggen.

Att Ikea nu återkallar en byråmodell sker i ljuset av en tidigare händelse. Tidigare i år nådde företaget en förlikning med föräldrarna till ett barn som dödats av en vältande Ikea-möbel.

Företaget betalade paret 46 miljoner dollar i en överenskommelse efter olyckan.

När GP når Ikea meddelar de att de inte säljer byrån "Kullen" i Sverige och kommenterar återkallningen så här:

"Ikea har beslutat att återkalla byrån Kullen med tre lådor i USA (inklusive Puerto Rico) och Kanada på grund av en nyligen genomförd uppdatering av den lokala branschstandarden för stabilitet av möbler. Denna lokala standard tillämpas bara i Nordamerika men efter att vi rutinrapporterade detta till de kinesiska myndigheterna har vi blivit ombedda att genomföra en återkallelse i Kina också. Ikea säljer endast produkter som är säkra och vi ser på denna återkallelse som att vi följer ett tekniskt direktiv" skriver de i ett mejl.

LÄS MER:Expert: Därför är skadestånd så höga i USA

LÄS MER:Ikea får betala 430 miljoner för dödsfall

ANNONS