Jämfört med föregående år har det skett en stor ökning i antalet personer som vill skjuta upp betalningen av lån, det berättar Ann-Britt Örtelind, kontorschef för inbetalningen i Göteborg.
Jämfört med föregående år har det skett en stor ökning i antalet personer som vill skjuta upp betalningen av lån, det berättar Ann-Britt Örtelind, kontorschef för inbetalningen i Göteborg. Bild: katja_ragnstam

Efter corona – tusentals vill slippa betala studieskulder

Coronapandemin har satt tydliga spår hos CSN, Centrala Studiestödsnämnden i år. Över 8 000 har sökt om anstånd och nedsättning av studielånen och i höst söker rekordmånga nya om studielån.

ANNONS
|

När coronapandemin drog in över landet gjorde CSN en snabb omställning till att hjälpa lånekunder som hamnat i akut ekonomisk knipa i samband med masspermitteringar, varsel och uppsägningar.

Ett smart drag skulle det visa sig, eftersom 2020 på många sätt blivit ett rekordår hos CSN.

– I år har vi sett en ökning på drygt 20 procent fler som ansöker om att betala mindre, och det gäller totalt för hela riket. Det är drygt 8 000 fler än motsvarande period för förra året, säger Ann-Britt Örtelind, kontorschef för inbetalningen i Göteborg.

LÄS MER:Regeringen satsar för att stoppa bidragsfusk

LÄS MER:Skuldberget växer hos CSN – över 1 miljard

Kraftig ökning hos CSN om anstånd och nedsättning

CSN såg en kraftig ökning av ansökningar om anstånd och nedsatta årsbelopp, men efter semestern har det minskat.

ANNONS

– Det har varit kunder som velat skjuta upp en betalning för att de inte vet hur det ekonomiska läget kommer att se ut den närmaste tiden. Andra kunder har velat få nedsatta årsbelopp för vad de ska betala under året. Men detta handlar inte om avskrivning av studieskulden, utan en nedsättning och att man skjuter upp beloppet man ska betala, säger Ann-Britt Örtelind.

Av alla dem som ansökt om anstånd och nedsättning av studielånen har CSN gått 80 procent till mötes.

– Av alla som ansökt om att betala mindre i år har 8 600 fått bifall, säger hon.

CSN har inrättat en speciell underavdelning på sin hemsida med frågor och svar om hur drabbade lånekunder kan agera under coronakrisen.

– Det är viktigt att man tar kontakt med oss när man ser att man har problem med sina betalningar och att man gör det så tidigt som möjligt för att kunna hitta bra lösningar, säger Ann-Britt Örtelind.

LÄS MER:Nordiska Kompaniet startar e-handel

CSN har försökt vara mer generösa under corona

Under coronapandemin har Centrala Studiestödsnämnden haft avsikten att ha en mer öppen och generös hållning.

– Vi har möjlighet att ge nedsättning vid rimliga skäl och om någonting speciellt har hänt. Har man drabbats av coronapandemin har vi sett det som ett rimligt skäl och utifrån det försökt hitta bättre lösningar. Första steget handlar ofta om att flytta förfallodagar eller att lägga upp betalningsplaner som sträcker sig över längre tid, säger hon.

ANNONS

Det finns inga generella tak för hur illa betalningsförmågan ska vara för att få anstånd eller nedsättning.

– Det handlar alltid om en individuell prövning där man ser till betalningsförmågan som helhet, säger Ann-Britt Örtelind.

LÄS MER:Handelsbanken stänger kontor

Corona kan vara giltig orsak

De studielånstagare som tycker att det är tungt med kvartalsinbetalningar kan börja med att be om att få betala av studielånet månadsvis.

– Om man ser att man har tillfälliga betalningssvårigheter under en till två månader, då man kanske inte har lön eller a-kassa, kanske man kan få förflytta förfallodagen. Och om inkomsterna minskat drastiskt under året kan man få en helt eller delvis nedsättning, beroende på hur situationen ser ut, säger hon.

En drastisk situation kan vara om man förlorat sitt arbete på grund av coronapandemin och tvingas leva på a-kassa, och kanske måste vänta på a-kassans långa handläggningstid.

I sådana lägen ska man kunna lägga upp en betalningsplan tillsammans med CSN.

Fakta om CSN:s studielån

Hur mycket pengar man får låna beror på vilken studietakt man har.

För fullt studielån får man 7 568 kronor i lån under en fyraveckorsperiod och 3 292 kronor i studiebidrag. Totalt 10 860 kronor.

Återbetalning:

Räntan på studielån är i dag 0,16 procent.

Återbetalning av studielån sker tidigast sex månader efter avslutade studier.

Hur mycket du måste betala beror på lånets storlek, räntan och hur gammal du är.

Källa: CSN

Rekordansökningar om studielån hos CSN

Det finns ännu inga tecken på att coronapandemin ska ha ökat antalet studielånstagare ska ha hamnat hos Kronofogden på grund av obetalda lån.

Däremot har CSN kunnat se en klar effekt på antalet personer som söker studielån inför hösten 2020.

– Det är rekordmånga som ansöker, det är 90 000 fler än förra hösten. Totalt är det 540 000 som ansöker om studiemedel, säger hon.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS