Efter beskedet: Lisebergs sommarjobbare besvikna

Cirka 2 000 säsongsjobbare står utan jobb när Liseberg håller stängt hela sommaren.
– Det känns skamligt att jag inte kan betala för mig själv, jag är snart 20 år, säger Saga-Elektra Brage Rosenqvist som skulle ha jobbat på nöjesparken.

ANNONS
|

Det blir inget undantag för Liseberg vad gäller restriktionerna om max 50 personer för allmänna sammankomster över sommaren. Detta trots att nöjesparken förberett sig för att ha öppet med anpassningar som skulle syfta till att minska smittspridningen och att andra näringar tillåts hålla öppet, som till exempel Kolmården och Borås djurpark. Det beskedet nådde säsongsarbetarna Emil Stenquist Leffler och Saga-Elektra Brage Rosenqvist under måndagen.

Osäker sommar väntar

Att Liseberg inte öppnar slår hårt mot cirka 2 000 säsongsanställda som sett fram emot en sommar i parken men fått se sina sommarjobb försvinna strax innan den planerade öppningen. En av dem är alltså Emil Stenquist Leffler, 19, som har jobbat som lyckohjulsbiträde tidigare säsonger. I år skulle han precis skriva kontrakt för att jobba som det även denna sommar, men då kom coronaviruset.

ANNONS
Emil Peter Stenquist Leffler har fått ändra sina sommarplaner när han inte kan jobba på Liseberg.
Emil Peter Stenquist Leffler har fått ändra sina sommarplaner när han inte kan jobba på Liseberg. Bild: Mia Höglund

– Jag hade inte räknat med att jobba men man har sett fram emot det, säger han.

När beskedet kom under måndagen tyckte han och hans kollegor att det var tråkigt.

– Lisebergare som jag har pratat med tycker det är skevt och orättvist att just den näringen som Liseberg är del av behandlas annorlunda, säger han.

Han förstår att det handlar om att väga jobb mot åtgärder för att minska smittspridning men anser ändå att det är ett konstigt beslut eftersom folk ändå håller sig ute.

Sökt andra sommarjobb

Emil Stenquist Leffler har sökt andra jobb men nu väntar ett par månader utan inkomst och en generell osäkerhet för honom och hans tänkta kollegor.

– De flesta tycker det är jättetråkigt. Det klart att det är surt för vem som helst om man räknat med att få jobba, säger Emil Stenquist Leffler.

Förra året jobbade Saga-Elektra Brage Rosenqvist, 19 år, på Kafé Taube inne på Liseberg. Men i år fick hon besked om att det hon inte skulle få skriva på ett nytt kontrakt – två dagar innan det var tänkt att ske. Något nytt datum för att skriva på blev det inte.

– När jag läste att nöjesparkerna inte skulle öppna så blev jag helt förkrossad. Både jag och mina före detta kollegor hade hoppats in i det sista att vi skulle få tillbaka vårt jobb, säger Saga-Elektra Brage Rosenqvist.

ANNONS

”Bristande kommunikation från Liseberg”

Hon tycker att kommunikationen mellan cheferna och säsongsarbetarna har varit bristfällig och menar att det inte har givits några tydliga besked, trots att det lutade åt att Liseberg inte skulle få öppna.

Saga-Elektra Brage Rosenqvist har sökt in till universitetet i höst och hade tänkt spara pengarna från årets sommarjobb för att bland annat köpa kurslitteratur.
Saga-Elektra Brage Rosenqvist har sökt in till universitetet i höst och hade tänkt spara pengarna från årets sommarjobb för att bland annat köpa kurslitteratur. Bild: Mia Höglund

– De har inte informerat oss om hur diskussionerna gått om framtida potentiella åtgärder de skulle göra eller om parken skulle öppna eller inte öppna. Mejlen som vi har fått har bara varit i stil med: ”Vänligen svara på detta mejl om du vill fortsätta jobba”, säger Saga-Elektra Brage Rosenqvist.

För Emil Stenquist Lefflers del hade han indirekt lovats ett jobb i år.

– För mig som jobbat en hel säsong och söker igen säger arbetsledningen att man kommer få jobba men kontraktet skrivs först när man kommer till jobbet första dagen när säsongen börjar, säger han.

LÄS MER:Göteborg & Co hoppades på ett sommaröppet Liseberg

LÄS MER:Agnes Wold förklarar: Därför får Liseberg inte öppna

Oklart juridiskt läge

Att lova att en person ska få jobba, antingen via en förfrågan via mejl eller muntligt och sedan ta tillbaka det kan bryta mot avtalslagen, menar Erik Mägi, jurist och doktorand vid Göteborgs universitet.

Säger arbetsgivaren att den vill att en person ska jobba hos dem en viss period och personen tackar ja har parterna ingått ett avtal om det inte finns särskilda regler i kollektivavtal, menar Erik Mägi.

ANNONS

– Arbetsgivaren har en månad på sig efter det att personen börjar jobba att lämna skriftlig information om anställningen, enligt lagen om anställningsskydd. Men det är inte enbart det skriftliga anställningskontraktet som avgör. Har man kommit överens om att jobba en sommar så är det avtalet bindande. Det är grundregeln, säger Erik Mägi.

Han menar att det är svårt att säga om Liseberg har gjort fel rent rättsligt.

– För att kunna göra det måste man se till varje enskilt fall, säger han.

LÄS MER:Så mycket förlorar Göteborg varje dag som Liseberg är stängt

Liseberg: ”Det är supertråkigt”

Lisebergs vd Andreas Andersen beklagar sommarjobbarnas situation men menar att de har kommunicerat så gott de kunnat.

– Jag tycker vi har varit ganska noga när vi har kommunicerat med våra säsongsanställda. Problemet är att vi inte har haft så mycket att kommunicera. Det är väldigt svårt att vara tydlig när vi inte har ett tydligt besked i andra änden, säger Andreas Andersen.

Vad gäller kontrakten har Liseberg varit tydliga med att de inte har kunnat garantera någon ett jobb.

– Vi har haft en dialog tidigt på säsongen så att de också har haft möjlighet att söka ett annat jobb. Där har vi varit rätt tydliga. Men jag kan bara understryka att det är supertrist, säger Andreas Andersen.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS