Snittpriset på en bilbesiktning har ökat med drygt 40 procentenheter över konsumentprisindex sedan 2012. Arkivbild.
Snittpriset på en bilbesiktning har ökat med drygt 40 procentenheter över konsumentprisindex sedan 2012. Arkivbild.

Dyrare och dyrare att besiktiga bilen

Snittpriset för en bilbesiktning har ökat med över 40 procent de senaste fem åren.

ANNONS
|

Förra året steg besiktningsföretagens priser generellt för alla undersökta fordonstyper. Därmed fortsätter priserna upp sedan avregleringen 2010. För fem år sedan fick man ge drygt 320 kronor för att få personbilen besiktigad, i december 2017 låg snittpriset i stället på 460, enligt en rapport från Transportstyrelsen.

Tord Fornander beskriver ökningen som naturlig, för när man gjorde om regelverket, tog bort monopolet och införde en betydligt mer omfattande kontrollapparat 2010, så ökade bland annat personalkostnader för företagen.

- I dag måste man till exempel årligen utbilda alla tekniker. De måste ha personcertifikat för varje typ av behörighet, som måste omprövas var fjärde år. Så det är många faktorer runt omkring som har ökat kostnader för besiktningsföretagen.

ANNONS

Tuffare konkurrens

Även den ökade konkurrensen spelar in. 2010 fanns det 190 stationer för besiktning i Sverige, i dag finns det runt 470, enligt Fornander.

I Transportstyrelsens rapport har de granskat de första sju åren sedan omregleringen. Många oroade sig för att beslutet skulle leda till högre priser i glesbygd. Men så blev det inte, skriver Transportstyrelsen. Tvärtemot så är priserna högre i storstäderna. Där är det å andra sidan lättare för den som letar att hitta en mindre attraktiv och därmed billigare tid.

- Om man som kund är ute efter ett lockpris så går det ofta att ordna, det finns alltid tider i månaden då aktören har lägre priser, intygar Fornander.

De flesta nöjda

En kundundersökning som gjordes förra året visar att de allra flesta, 87 procent, är mycket nöjda med fordonsbesiktningen, enligt Transportstyrelsen. Dock är det ungefär 6 procentenheter färre än i mätningen 2010.

- Det är ju jättebra att så många är nöjda, det är ett tecken på att det är en välfungerande bransch. Och om man ser till bilägandet i sig så är besiktningspengen fortfarande förhållandevis liten i jämförelse med allt annat, säger Fornander.

ANNONS
TT

Fakta: Fordonsbesiktning

Den 20 maj 2018 förändrades besiktningsreglerna.

För varje fordonstyp finns olika regler. För personbil och lastbil som inte överstiger 3500 kilo i totalvikt gäller detta:

Fordonet ska kontrollbesiktas:

  1. Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  2. Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  3. Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Du kan besiktiga ett fordon när du vill, det vill säga tidigare än de intervall ovan som anger när du senast måste besiktiga. Men tiden till nästa besiktning räknas alltid från den månad fordonet genomför en kontrollbesiktning.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS