Dyrare el när skatten höjs

Den 1 juli höjs energiskatten. Omkring 750 kronor mer om året får ett villahushåll räkna med att betala för elen.

ANNONS
|

Energiskatten höjs med tre öre per kilowattimme. Men för hushållskunder, som även måste betala moms, blir höjningen 3:75 öre.

- För ett villahushåll som förbrukar 20000 kilowattimmar innebär det 750 kronor per år i högre kostnader för elen, säger Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.

För en lägenhet handlar det om cirka 100–300 kronor, beroende på bostadens storlek och elkonsumtionen.

ANNONS

Höjningen är ett resultat av energiuppgörelsen från i fjol. Då kom regeringen överens med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om att avveckla effektskatten, vilket sänker kostnaderna för kärnkraftverk, som behöver pengar för att investera i reaktorer.

En högre energiskatt ska kompensera för det.

- Det är som med nätavgifterna, det är bara att gilla läget. Det går inte att göra något åt, säger Faraz Azima.

Det man alltid kan göra är att försöka förbruka mindre ström, fortsätter han. Knepen är många, som att stänga av apparater och inte låta den stå på stand-by, duscha mindre, sänka temperaturen någon inomhus.

- Det är det som slår igenom bäst. Du får lägre nätavgift, lägre elkostnad och du betalar mindre skatt, säger Azima.

TT

Fakta: Det här betalar du för

Elen du förbrukar står för 40 procent av din elkostnad. Elleverantörer köper in el från elbörsen Nordpool och fakturerar dig baserat på vilket avtal du har, till exempel rörligt eller fast elpris.

Elnätsavgiften står för 20 procent. Till skillnad från elleverantör går det inte att själv välja elnätsbolag. Olika bolag har monopol inom olika geografiska områden.

Skatter och avgifter står för resterande 40 procent.

Källa: Telge Energi

ANNONS