År av dåliga skördar kombinerat med en ökad efterfrågan leder till högre champagnepriser. Arkivbild.
År av dåliga skördar kombinerat med en ökad efterfrågan leder till högre champagnepriser. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Dyrare bubbel efter dåliga skördar

ANNONS

Champagne väntas bli dyrare vid månadsskiftet. År av dåliga skördar kombinerat med högre efterfrågan orsakar till de högre priserna, rapporterar SVT Nyheter.

Förra årets dåliga väderförutsättningar för producenterna ledde till den sämsta skörden på fyra generationer. Först var det en mild vinter som gav en tidig blomning, som följdes av en frostperiod, vilket ledde till att knoppar dog, och sedan kom en regnperiod som gjorde att vinrankorna möglade.

40 procent av skörden i Champagneregionen uppskattas ha gått förlorad under 2021.

Den 1 mars ändras priserna i det fasta sortimentet hos Systembolaget. Champagnepriserna kommer att höjas men exakt hur mycket återstår att se. Det kan röra sig om några tior till hundralappar per flaska.

ANNONS

– Vissa producenter kommer höja med nästan 200 kronor per flaska i Sverige, säger champagneexperten Fredrik Schelin till SVT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS