Dricks - förlegat eller fin gest?

ANNONS
|

Ett sätt att visa uppskattning, säger vett– och etiketteliten. En dammig rest från ett förlegat system, säger facket. Hur ska du egentligen tänka kring dricks?

Tyck till på Facebook: www.facebook.com/goteborgsposten

Du har ätit upp, fått notan och servitören kommer med kortläsaren och ber dig slå in totalbeloppet. Kanske blir du en smula osäker, hur mycket är egentligen lagom, du börjar snabbräkna i huvudet.

Vett– och etiketteliten verkar enig: att dricksa är en trevlig gest, ett tecken på uppskattning. Men det är inte nödvändigt.

– Det beror på situationen. Dricksa är ett sätt att visa sin uppskattning. Jag rekommenderar fem till tio procent för en god middag, säger Mats Danielsson, som också titulerar sig etikettdoktorn.

ANNONS

På restaurang Kometen är Annelie Öster källarmästare.

– På lunchen dricksar gästerna sällan. Då har man bråttom, jag ser inga konstigheter med det. På kvällarna är det däremot vanligt med dricks. Bäst dricksar gästerna om det är ett beställt kalas, då kanske man har blivit extra omhändertagen och vill visa uppskattning för det.

Dricksen på Kometen delas mellan alla som jobbar, till exempel kök, disk och städ.

– Det är självklart. Alla spelar en stor roll. Dyker inte diskaren upp faller allt, säger hon.

De senaste åren har kortanvändandet ökat markant vid restaurangbesök. Och när färre har kontanter på fickan, sker dricksandet med kortet istället.

Annelie Öster har känslan av att kortterminalerna påverkar dricksandet.

– En del lägger inte dricks när de betalar med kort. Och jag kan förstå det, det kan nog kännas lite uppfordrande, säger hon.

En som aldrig dricksar är Per Persson på Hotell- och restaurangfacket. Han tycker inte att dricks är någon trevlig gest. Tvärtom. Han ser snarare dricks som en konstig rest från ett förlegat system.

– Visst är det trevligt att få in extra pengar, jag har själv jobbat som servitör i massor med år. Men när jag började fundera kring detta kändes det inte bra. Det blir någon slags välgörenhet, en konstig maktrelation.

ANNONS

I löneförhandlingar används ofta dricksen som ett argument att inte höja lönerna, säger Per Persson.

– Ofta när vi förhandlar löner får vi höra: ni får ju dricks också. Men sjukersättning, a-kassa och pension, allt baseras ju på lönen. Då är det bättre att krögaren tar ut ett högre pris och ger personalen en högre lön.

Annelie Öster tycker inte att det känns knepigt att få dricks.

– Vi har en så stark tradition av detta i Sverige. Men det viktigaste för mig är att få ett tack, att känna att gästen är nöjd. Ibland händer det att man får ett kort i efterhand, det är det allra gulligaste. Då har gästen verkligen engagerat sig.

Läs mer:

Ska jag ge dricks på semestern?

Hur tänker du kring dricks?

Andreas Bengtsson, 25, nyutexaminerad, bor i centrala stan

– Jag gillar inte dricks. Det är svårt att veta hur mycket man ska ge. Servicen borde ingå i priset. Som det är nu blir man osäker.

Riim Said, 19 år, jobbar på Liseberg, Hisingen

ANNONS

– Det är bra att kunna ge dricks. Då blir de som jobbar peppade på att göra bra ifrån sig. Men som ung kan jag inte ge så mycket, det kan kännas lite snålt och pinsamt.

Marian Lindborn, 68 år, pensionär, Mölnlycke

– Det beror på vad det gäller. Jag brukar inte ge dricks när jag går till frissan, men nästan alltid när jag går på restaurang. Vi har precis åkt paddanbåtarna och det var väldigt bra, jag hade gärna gett lite extra om jag haft några slantar på mig.

George McMahon, 35 år, musiker, Umeå

– Jag tycker dricks är ett härligt sätt att visa någon vad man tycker, utan att behöva säga tack. Men i Umeå där jag jobbat som servitör var de ganska snåla med dricks.

Fakta: Dricks

■ Hur mycket du ska dricksa beror på var i världen du befinner dig. I USA är det i princip obligatoriskt med ett påslag på 15-20 procent. Där har servispersonalen väldigt låga löner.

■ I Sverige är det helt frivilligt.

■ Dricksen brukar fördelas bland personalen.

■ Frivillig dricks är momsfri. Det är en skattepliktig inkomst av tjänst som ska redovisas i deklarationen.

Så kan du dricksa:

ANNONS

■ Om du inte är missnöjd, dricksa.

■ Tio procent är en rimlig nivå.

■ Alla i ett sällskap behöver inte dricksa samma belopp.

■ Tänker du bara lämna några kronor i dricks, skippa det.

Källa: Krogen. Allt du vill veta men inte vågat fråga av Martin Schori och Johan Åkesson.

ANNONS