Det skakar på kryptomarknaden och Bitcoin rasar i värde. Arkivbild.
Det skakar på kryptomarknaden och Bitcoin rasar i värde. Arkivbild. Bild: Salvador Melendez AP/TT

Dramatiska ras på kryptomarknaden

Kryptovalutor rasar på bred front. Det går snabbt och den största, bitcoin, har nu förlorat nästan två tredjedelar av sitt värde sedan toppen i höstas. En förtroendesmäll, konstaterar Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.
– När något har höjts till skyarna och sedan plötsligt faller som en sten, då drabbar det förtroendet för hela tillgångsklassen, säger han.

ANNONS

Kraschen på kryptomarknaden hänger ihop med en massiv flykt från alla riskfyllda tillgångar på marknaden i kölvattnet på det kraftiga lyftet för inflationen och förväntningar om snabba räntehöjningar.

Det är samma drivkraft som har sänkt Nasdaqbörsen med 30 procent sedan toppen, enligt Johan Javeus, som har följt kryptomarknaden länge.

– I den miljön är kryptovalutor en högrisktillgång som många väljer att sälja, säger han.

"Peggen har brustit"

Säljvågen har i sin tur slagit sönder fundamenten för vissa nya projekt på kryptomarknaden. De senaste dagarna har en ny typ av så kallad "stablecoin" – med den uppmärksammade kryptovalutan Terra USD stått i centrum för raset.

ANNONS

Terra USD har byggts upp för att med kryptovalutan luna som bas hålla en stabil kurs mot dollarn – på en dollar per Terra USD.

– Den peggen har brustit, säger Javeus.

Terra USD sjönk under en dollar i början av maj och i kalabaliken sedan dess har den pendlat mellan 30 och 90 cent i värde. Under torsdagsförmiddagen var kursen kring 66 cent.

Till skillnad från andra "stablecoin" är Terra USD en helt syntetisk konstruktion, och den backas inte upp – som andra "stablecoin" – av en fond av traditionella dollartillgångar.

– Luna gick först upp till skyarna. Det sågs som en innovation och många hoppade på. Men nu har kursen rasat och folk har börjat tvivla på att värdet på luna skulle räcka för att backa alla de Terra USD som fanns i omlopp, säger Javeus.

– Detta ger spridningseffekter. Folk som trott att de köpt en helt stabil tillgång i form av USD Terra tvingas nu inse att det var en högst instabil tillgång som tappat en stor del av sitt värde, tillägger han.

Höga risker

Kraschen ser just nu ut att inkludera alla kryptovalutor. Parallellt har den under förra året så upphaussade NFT-marknaden – där bland annat olika typer av digital konst handlas – kollapsat. Aktier i den stora kryptobörsen Coinbase har också följt med nedåt.

ANNONS

Den största kryptovalutan, bitcoin, har på någon vecka tappat över 30 procent av sitt värde och noterades på torsdagen på 25 424 dollar – ett ras med 63 procent sedan toppen i november i fjol.

Det går inte att i nuläget säga hur djup kraschen kan bli, enligt Javeus.

– Min förhoppning är att de som har investerat i krypto också har förstått att det här är en marknad där det per definition är höga risker och stor volatilitet. Det har ju gång på gång visat sig under det dryga decennium vi har levt med kryptovalutor, säger Javeus.

TT: Finns det någon botten?

– Det har gått ned en hel del nu, men hur långt det här fortsätter är omöjligt att säga. Jag skulle aldrig säga att något är omöjligt när det gäller kryptovalutor, vare sig på upp- eller nedsidan.

– Men min bästa gissning är att riktningen kommande veckor kommer följa de rörelser vi ser i aktiemarknaden.

Tror inte det är dödsstöten

Han påminner om den så kallade kryptovintern 2018-2019, då bitcoinkursen förlorade över 80 procent till en botten på drygt 3 200 dollar.

– Skulle vi komma tillbaka till de nivåerna skulle det vara riktigt, riktigt illa. Men det är långt kvar dit.

TT: Kan det här vara början på slutet för kryptomarknaden?

ANNONS

– Nej det tror jag inte. Det här är inte första gången vi ser en krasch för kryptovalutor och det lär inte vara sista gången heller. Vid varje krasch hör man också många som förutspår att vi nu bevittnar ”dödsstöten” för krypto, men de prognoserna har hittills alltid kommit på skam.

Fakta: Som en digital "pollett"

Kryptovalutor är som en digital "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den så kallade polletten kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas anonymt för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är svåra att se som betalningsmedel, då deras kurser ofta är väldigt turbulenta. Det mesta innehavet handlar därför om spekulanter som ser det som ett alternativt sparmedel till aktier, fastigheter, obligationer och fastigheter.

Kryptovalutorna är ofta decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är i stället den så kallade blockkedjetekniken och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Trots det har flera länder – som El Salvador och Centralafrikanska republiken – godkänt bitcoin som officiellt betalningsmedel.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

Fakta: Ett ras på 63 procent sedan toppen

Den största kryptovalutan, bitcoin, har på någon vecka tappat över 30 procent av sitt värde och noterades under torsdagsmorgonen på 25 424 dollar per bitcoin. Det är den lägsta noteringen sedan december 2020 och mäter man från den historiska toppen i november i fjol på 68 992 dollar har värdet rasat med 63 procent.

Prissättningen bygger på utbud och efterfrågan och kryptovalutan saknar helt underliggande tillgångar som garanterar värdet.

När bitcoin lanserades var kryptovalutan knappt värd något alls, mindre än en cent. Ett första ryck uppåt kom 2010, då den lyfte till 9 cent per bitcoin. Sedan fortsatte det stegvis uppåt till första bitcoinkraschen, i slutet av 2013, varpå kursen rasade från drygt 1 100 dollar till 160 dollar under 2014.

Under den så kallade bitcoinvintern 2018-2019 tappade bitcoin över 80 procent ned till en botten på drygt 3 200 dollar.

ANNONS