Dollarmiljonärerna blir färre – för första gången på tio år

För första gången på tio år minskar antalet miljonärer i världen.
I Sverige kunde 10 000 färre personer få kalla sig dollarmiljonärer.

ANNONS
|

På torsdagen släppte Capgemini sin årliga World Wealth Report. Rapporten visade att antalet dollarmiljonärer för första gången sedan 2013 minskade.

Sammanlagt minskade antalet dollarmiljonärer med 3,3 procent globalt. I Sverige var den minskningen än mer dramatisk – här sjönk antalet med 6,4 procent.

En dollarmiljonär är en person som äger en förmögenhet på minst en miljon dollar, vilket motsvarar cirka 10,8 miljoner svenska kronor. Under 2022 sjönk det antalet i Sverige från 165 000 personer till 155 000.

Beror på krig och oro

Enligt rapporten beror minskningen framförallt på makroekonomisk och geopolitisk instabilitet, med krig, inflation och skenande gaspriser.

– Minskningen vi ser var väntad med tanke på den ekonomiska utvecklingen. Framförallt har börsen påverkat med en nedgång på cirka 30 procent, kombinerat med fallande bostadspriser nedåt, stigande inflation och höjda räntor. Detta påverkade både förmögenheterna men även sparande, och därför fick vi se en så betydande minskning av antalet dollarmiljonärer, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini Invent, enligt pressmeddelandet.

ANNONS

Förmögenhetsminskningen var som kraftigast i USA, följt av Europa och Asien. Tillväxtmarknader som Afrika, Latinamerika och Mellanöstern visade sig desto mer uthålliga och kunde tack vare högre oljepriser visa en finansiell tillväxt.

Norge blev rikare

I Norden visar rapporten att Finland var det land där förmögenheten minskade snabbast, följt av Danmark och Sverige. Norge, som bekant har en stor olje- och gasmarknad, visade däremot en förmögenhetstillväxt med 2 procent.

Johan Bergström tror att vi kommer se ett skifte i aktiemarknaden, där tillväxtbolag nedvärderas till förmån för traditionella bolag.

– Vi har sett en förflyttning av investeringar från framför allt tech-aktier till mer traditionella industribolag, men även minskade obligationsinnehav till förmån för likvida medel på grund av de höga räntorna som därmed gav en attraktiv riskfri avkastning, säger han.

Den rikaste svensken är enligt tidningen Forbes H&M-arvingen Stefan Persson med en uppskattad förmögenhet på cirka 180 miljarder kronor i fjol.

LÄS MER:Unik glasvilla till salu – har inget pris

LÄS MER:Mäklare lurade köpare och säljare – köpte bil för pengarna

LÄS MER:De rikas hemligheter avslöjade: Nio pengavanor miljonärer har

Dollarmiljonärer i Skandinavien

Sverige

2021:165 500

2022: 155 000

Skillnad i procent: -6,4

Samlad förmögenhet 2022: 376,6 miljarder dollar

Danmark

2021: 123 300

2022: 111 490

Skillnad i procent: -6,8

Samlad förmögenhet 2022: 273,2 miljarder dollar

Norge

2022: 199 900

2021: 203 900

Skillnad i procent: +2,0

Samlad förmögenhet 2022: 544,3 miljarder dollar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS