Kina och Sverige kommer att inte att mötas som det var tänkt nästa vecka, efter Kinas kritik mot svenska prisutdelningen till Gui Minhai ställer Kina in ett handelsmöte.
Kina och Sverige kommer att inte att mötas som det var tänkt nästa vecka, efter Kinas kritik mot svenska prisutdelningen till Gui Minhai ställer Kina in ett handelsmöte. Bild: Maja Suslin/TT

Diplomatkrisen: Kina har ställt in handelsmöte med Sverige

Kina har ställt in ett möte om handel med Sverige, efter att Sveriges kulturminister delade ut ett pris för fängslade Gui Minhai. Det bekräftar nu UD för GP.

ANNONS
|

Kulturminister Amanda Lind valde att dela ut PEN:s Tucholskypris till fängslade Gui Minhai 15 november. Kinas ambassadör kommenterade då att det skulle få konsekvenser. Och i intervju med GP på onsdagen så förklarade ambassadören Gui Congyou att en konsekvens var att Kina skulle ”begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel” vilket man kommer att meddela UD.

Men enligt en källa till GP ska de diplomatiska kyligare relationerna redan ha fått konsekvenser: Kina ska enligt uppgift ha ställt in möten på vad som kinesiska heter det Gemensamma kinesisk-svenska kommissionen om ekonomi och handel.

LÄS MER:Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

LÄS MER:Kinas ambassadör i stor GP-intervju – riktar hård kritik mot media, politiker och Gui Minhai

GP har sökt såväl näringsdepartementet och utrikesdepartementet under fredagen i frågan och har nu fått bekräftat att ett möte verkligen ställts in från Kinas sida.

ANNONS

I ett mejl från UD:s presstjänst till GP skriver man: ”Sverige och Kina hade avsett att hålla ett så kallat blandkommissionsmöte i Stockholm den 10 december. I mitten av november meddelande Kina att den vice handelsminister som skulle ha lett Kinas delegation var tvungen att skjuta upp sin resa till Sverige och Finland, där han skulle ha lett Kinas delegation i motsvarande möte med Finland. Blandkommissionsmöte om handel och ekonomi sker återkommande mellan Sverige och Kina. UD söker nu nya datum att kunna genomföra nästa möte.”

LÄS MER:Handelskonflikt mellan Sverige och Kina kan bli en fråga för hela EU

LÄS MER:Experter: Kinesiska sanktioner kan bli symboliskt viktiga markeringar

LÄS MER:EU står på Sveriges sida efter handelshot från Kina

Det här har hänt:

4 november: Svenska PEN offentliggör att Gui Minhai kommer att få Tucholskypriset, ett litterärt stipendium på 150 000 kronor som går till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Kulturminister Amanda Lind (MP) ska dela ut priset.

7 november: Kinesiska ambassaden kallar på sin hemsida priset för en "fars" och hotar med konsekvenser.

15 november: Kulturminister Amanda Lind (MP) delar ut svenska PEN:s Tucholskypris till Gui Minhai. Inför har ambassadören specifikt hotat henne och andra regeringsföreträdare med konsekvenser om de medverkar. Ministern och andra företrädare för regeringen inom kulturområdet är enligt ambassaden inte välkomna till Kina efter att de medverkat.

27 november: SVT rapporterar att två svenska filmer har portats från visning i Kina.

ANNONS