Vem har rätt att bestämma över Venezuelas guldreserver? Genrebild.
Vem har rätt att bestämma över Venezuelas guldreserver? Genrebild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Dilemma: Vem ska få Venezuelas guldmiljarder?

Vem är Venezuelas legitime ledare: Nicolás Maduro eller Juan Guaidó? Frågan ställs av brittiska centralbanken Bank of England och svaret kommer avgöra vem som får lägga vantarna på tio miljarder kronor i guld.

ANNONS

Venezuelas centralbank BVC har sedan tidigare stora guldreserver liggande hos sin brittiska motsvarighet Bank of England.

Nu vill BVC göra ett uttag värt motsvarande nästan tio miljarder kronor. Något som vållat diplomatiskt och juridiskt huvudbry, rapporterar The Guardian.

Två politiska ledare konkurrerar om makten i det krisande Venezuela. Dels den valde presidenten Nicolás Maduro, dels självutnämnde interimspresidenten Juan Guaidó som stöttas av ett femtiotal länder inklusive Sverige.

Dilemmat för Bank of England är att Guaidó inrättat en parallell centralbank, som vänt sig mot den officiella centralbankens begäran om uttag.

Erkände Guaidó

Bank of England har nu bett en förvaltningsdomstol i London att reda ut vilken centralbank, och i förlängningen vilken president, som är legitim.

ANNONS

Storbritanniens dåvarande premiärminister Jeremy Hunt erkände i fjol Guaidó som interimspresident, men rätten har att ta ställning till om den politiska markeringen medför att Madurokontrollerade myndigheter underkänns.

Guld hålls gisslan?

Maduros centralbank uppger att guldet ska säljas och att pengarna ska föras över till FN:s utvecklingsprogram UNDP, som ska använda medlen för att minska coronapandemins skadeverkningar i Venezuela.

– I praktiken hålls våra guldreserver i Bank of England gisslan av politiska fraktioner, säger Sarosh Zaiwalla som företräder Maduro-banken enligt The Guardian.

Men enligt Guaidó kommer pengarna användas till att "förtrycka och angripa det venezuelanska folket", rapporterar Forbes.

Rätten förväntas meddela sitt beslut om guldmiljarderna innan slutet av juni.

Ivar Andersen/TT

Fakta: Maktkampen i Venezuela

Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

I augusti 2017 genomfördes efter beslut av Maduro ett omstritt val till en ny lagstiftande församling med mandat att skriva om grundlagen. Maduro utropades också till det tidigarelagda presidentvalet i maj 2018, som bojkottades av oppositionen och dömdes ut av stora delar av omvärlden.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till interimspresident.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder, inklusive Sverige, följt efter. Både USA och EU har infört sanktioner mot Maduroregeringen.

Källa: UI/Landguiden

ANNONS