Dieselpriset på nya rekordnivåer

Ett redan rekorddyrt dieselpris höjdes ytterligare på måndagen. En liter diesel kostar nu drygt sex kronor mer än för ett år sedan.

ANNONS
|

En liter diesel kostar nu vid bemannade stationer 20:77 kronor, en höjning med 15 öre litern, enligt drivmedelskedjornas rekommenderade priser.

LÄS MER:Elprischock i Göteborg: Så mycket har priset ökat

Det kan jämföras med samma tidpunkt för ett år sedan, då kostade dieseln 14:92 kronor.

Bensinpriset lämnades oförändrat på 18:09 kronor litern.

LÄS MER:Bensinvreden: ”Elbilar hör hemma på Liseberg”

Prisökningen på diesel följer på stigande priser på råolja på världsmarknaden. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad har lyft till över 80 dollar per fat sedan årsskiftet, den högsta noteringen sedan november i fjol.

De höjda priserna följer efter ett kraftigt prislyft vid årsskiftet vilket var en effekt av skattehöjningar och på att reduktionsplikten stramats upp. Reduktionsplikten innebär numera att bränsledistributörerna måste blanda i över en tredjedel biodrivmedel i dieseln och biodrivmedlet kostar betydligt mer än dieseln.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS