Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotomodellen Josie Canseco, är en av Victoria's Secrets nya sjärnskott på catwalken. Men fotomodeller kan lätt ersättas av datagenererade bilder. Bild: Andy Kropa
Fotomodellen Josie Canseco, är en av Victoria's Secrets nya sjärnskott på catwalken. Men fotomodeller kan lätt ersättas av datagenererade bilder. Bild: Andy Kropa

Detta kommer dina barn inte att arbeta med

Stora teknikskiften har alltid lett till att mängder av yrken försvinner och nya kommer till. Nu står AI och automatisering för dörren – här är listan på yrkena dina barn med största sannolikhet inte kommer att jobba med.

Stiftelsen för strategisk forskning har kommit med en rapporten Vartannat jobb automatiseras inom 20 år, där man listat en lång rad jobb som inte har så ljusa framtidsutsikter, när den nya tekniken tar över.

Sverige är ett land som ligger långt fram i datorisering och automatisering, där 53 procent av dagens anställda beräknas kunna ersättas av digital teknik de kommande decennierna enligt rapporten. Det motsvarar 2,5 miljoner jobb.

LÄS MER: Svenskarna rädda för AI – skapar en kall värld

Men jobben försvinner inte över en natt – det går gradvis och branschvis.

– Man kan se att det kommer förändrade värdesystem vid tjänste- och produktutbud. Spotify är ett väldigt bra exempel. Det sopade undan hela industrin för skivor, skivaffärer och musikspelare. Alltihop. Och det kommer vi att få se mer av, och då gäller det att förstå vad som håller på att hända, säger Eva Regårdh, civilingenjör och kommunikationschef på Stiftelsen för strategisk forskning.

Välutbildade i skottlinjen

Redan i dag finns det flera jobb som håller på att ersättas helt- eller delvis av den nya tekniken.

– Men nu kommer även de välutbildade i skottlinjen för att bli överflödiga på arbetsmarknaden. Röntgenläkare är ett exempel. Väldigt mycket diagnoser och bildanalyser kommer att göras av datorer istället. Vi kommer att behöva röntgenläkare, för människor och datorer kommer att behöva samverka, men vi kommer att behöva färre, säger Eva Regårdh.

Jurister är ett annat yrke på listans, som ansetts få minskad betydelser när datorerna kan scanna stora mängder rättsfall mycket snabbare än unga jurister.

– Då trodde man att behovet av antalet jurister skulle minska, men det som istället hänt är att antalet stämningar har ökat, som man behöver jurister att gå vidare med. Så det är inte entydigt hur den nya tekniken kommer att påverka jobben, och det är rätt spännande utveckling tycker jag, säger Eva Regårdh.

Yrken som däremot inte är i farozonen är frisörer och personliga tränare. Alla yrken som kräver någon form av personlig touch är mycket mindre utsatta.

Emotionella ekonomin växer

LÄS MER: Här är toppföretagen där unga akademiker helst vill jobba

Dessutom finns det en grupp yrken i den så kallade av emotionella ekonomin som växer.

– Förr fann man hästnäringen inom jordbruket, skogen och kavalleriet. I dag behövs egentligen inte en enda häst, ändå har vi fler hästar än kor i Sverige i dag. Och då behövs fler veterinärer, hovslagare, folk som bygger lador, staket och hästskötare. Och restaurangnäringen har vi dubbelt så många anställda som för 15-20 år sedan. Det beror på att vi har fått det bättre och har råd att gå ut och äta. Och det ger jobb, säger Eva Regårdh.

Bild: Andy Kropa
Bild: Andy Kropa

Fotomodell

Överst på listan av jobb som kommer att tas över av datorer. Bild Andy Kropa.
Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Kassapersonal

Kassapersonal ersätts redan nu av självscannringsapparater, där kunderna checkar ut själva. Bild: Fredrik Sandberg
Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Maskinoperatörer och montörer

Industrin blir allt mer robotiserad, som här på SKF. Då behövs det inte lika mycket personal. Bild: Björn Larsson Rosvall
Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Röntgenläkare

Datorer kommer att analysera röntgenbilder inom mammografi till exempel. Bild: Christine Olsson
Bild: Jörgen Ragnarson / TT
Bild: Jörgen Ragnarson / TT

Lokförare

Redan i dag finns det flera tåglinjer som är helt automatiserade utan lokförare. Bild: Jörgen Ragnarsson
Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Lastbilschaufförer

I dag är det en jättebrist på lastbilschaufförer, men i ett automatiserat och elektrifierat Sverige kommer det att behövas mycket färre chaufförer. Bild: Ola Folkesson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.