Delad ekonomi - det bästa för kärleken

ANNONS
|

Andelen gifta par som har en helt gemensam ekonomi har de senaste sju åren sjunkit brant, från 70 till 51 procent, enligt Nordeas årliga Familjeekonomiundersökning. Samma tydliga trend syns också bland sambo-par. Och det är goda nyheter, menar Ingela Gabrielsson.

– Det är väldigt glädjande – en delvis separerad ekonomi är det bästa sättet att få en jämställd ekonomi. Ett alternativ är att ha ett gemensamt konto för hushållskostnaderna, där båda bidrar efter egen förmåga, beroende på vilken inkomst man har. Utöver det var och en ha varsitt sparkonto och varsitt lönekonto för egen konsumtion. Men det finns naturligtvis också andra bra sätt att organisera en separat ekonomi, säger hon.

ANNONS

Digitala tjänster förenklar

Då kan var och en bestämma vad de vill lägga sina egna pengar på – och parten som föredrar att till exempel spara i aktier behöver inte bry sig om att den andra parten har en faiblesse för, låt säga, dyra skor.

– Vi ser också att andelen som försökt dölja kostnader för sin partner minskar i takt med att fler väljer att överge en helt gemensam ekonomi. När du har ett eget konto finns det ingen anledning att ha den typen av hemligheter för varandra, säger Ingela Gabrielsson.

Upplägget med flera olika konton underlättas naturligtvis av de digitala framstegen i bankbranschen – alla banker har i dag till exempel internetbank och egna appar där man snabbt kan föra över pengar mellan sina olika konton. Det finns också digitala tjänster, som Tink, som omvandlar dina inkomster och utgifter till prydliga tårtdiagram, så du enklare kan se vart pengarna går.

– De digitala hjälpmedlen är säkert en stor anledning till att fler kan ha en delvis separat ekonomi, säger Ingela Gabrielsson.

Prata pengar

Första steget för att slippa bråka om pengar är dock att prata med varandra. Ingela Gabrielsson ger rådet att regelbundet diskutera hushållsekonomin med sin partner – se över vart pengarna går, vad ni vill prioritera och vad ni har för gemensamma sparmål.

ANNONS

– Ekonomi kan vara ett känsligt ämne för många att prata om, men det är nödvändigt för att båda ska få en översikt och kunna arbeta tillsammans. Om din partner inte alls vill prata om hushållsekonomin, måste man fråga sig vad det beror på, säger Ingela Gabrielsson.

Dela ansvaret - för ekonomi och familj

I heterosexuella relationer har det traditionellt varit mannen som tagit huvudansvaret för hushållsekonomin och därmed också haft bäst koll på inkomster och utgifter. Män tjänar också generellt bättre, medan kvinnor i betydligt större utsträckning tar ansvaret för barn och hem. I dag tar kvinnor i snitt ut runt 73 procent av alla föräldrapenningdagar och 64 procent av den tillfälliga föräldrapenning som betalas ut vid vård av barn, vab. Kvinnor arbetar också deltid i mycket högre grad än män. Resultatet blir, allt sammantaget, att kvinnor tjänar mindre pengar under yrkesåren, och har en lägre pension att se fram emot på ålderns höst.

Kompensera med pensionsrätt

Det bästa, ur det perspektivet, är naturligtvis att försöka dela lika på föräldrapenningen och vabbandet. Om det inte går, ska den som är hemma och tar det största ansvaret för barnen, bli ekonomiskt kompenserad för det. Att tänka att ni alltid ska vara tillsammans och dela inkomster och utgifter lika tills ni dör, är romantiskt – men det är också smart att planera för alternativet. Förhållanden brister, trots allt, ibland.

ANNONS

– Det går till exempel att föra över premiepensionsrätten till sin partner, under tiden hon eller han är föräldraledig eller jobbar deltid. Det är bra för relationen om också ekonomin är jämställd, säger Ingela Gabrielsson.

Fakta: Tre råd för en jämställd ekonomi

  1. Prata öppet och ärligt med varandra om vad ni har för förväntningar på hushållsekonomin – vilka inköp vill ni prioritera, hur och till vad vill ni spara, hur vill ni dela upp eventuell föräldrapenning och vabb? Börja prata om de frågorna tidigt i relationen och fortsätt sedan regelbundet.
  2. Dela upp ekonomin på olika konton och skaffa ett eget sparande. Kom överens om hur mycket var och en ska betala av de gemensamma utgifterna och öppna ett gemensamt sparkonto. Ni kan utöver det ha var sitt konto för sparande och egna utgifter. "Det är förståeligt om pengarna inte räcker till allt det – men det är bra att prioritera ett privat sparande" säger Ingela Gabrielsson.
  3. Dela på ansvaret – både för ekonomin och familjen. Se till att båda har översikt över hushållsekonomin och dela på föräldraledigheten och vabbandet. Om du vill skriva över premiepensionsrätter till en partner som tjänar mindre, kan du göra det genom en blankett hos Pensionsmyndigheten. Ni kan också skapa ett speciellt sparande för den som tjänar minst - avtala då så pengarna verkligen går till rätt person.

Källa: Nordea och Pensionsmyndigheten

ANNONS