De vann seglartävling med båt av cashewnötter

En segelbåt, som heter Linnea, byggd av balsaträ, linneväv och cashewnötter knep i helgen förstaplatsen i seglartävlingen Vela cup på Sicilien. Båtkreationen är signerad ett gäng Chalmersstudenter.

ANNONS

Adam Persson, som jobbar på SSPA till vardags, var en av handledarna till båtprojektet som utfördes av masterstudenter på Chalmers som läser marin teknik.

– Vi ville komma bortom det akademiska och erfara andra utmaningar när man ska utveckla koncept och idéer, det var ursprungssyftet. Sedan lyckades vi rekrytera åtta studenter som ville vara med, säger han.

Berätta om båten!

– I tävlingen finns det vissa regler att förhålla sig till vad gäller konstruktionen av båten, bland annat storlek och segelyta. Den viktigaste regeln var dock att båten ska vara byggd av minst 70 procent biomaterial. Det ledde fram till valet att vi byggde den med en kärna av balsaträ med linneväv och en plast av cashewnötter. Gemensamt blev det starkt och styvt.

ANNONS

Varför vann ni?

– Konkurrensen bestod av italienska universitet och en tysk högskola. Vi avslutade med ett mycket bra resultat och vann komfortabelt. Det är nog en konsekvens av studenternas noggranna arbete med konstruktionen och att vi har seglare av hög klass, samt att de andra lagen inte byggt några nya båtar de senaste åren.

Vad händer med båten nu?

– Den ska skeppas tillbaka till Sverige. Sedan ska vi utvärdera projektet och har som mål att komma tillbaka nästa år. Men till dess kommer vi utveckla och förbättra de svaga punkter vi identifierat på båten.

ANNONS