De tror sig ha en lösning på vanliga folksjukdomen diskbråck

Majoriteten av svenskarna kommer någon gång i livet att ha ont i ryggen. Ofta har det med diskarna i ryggen att göra, och för allt för många är smärtan kronisk. En startup från Göteborg tror sig ha lösningen på ett problem som drabbar miljontals människor världen över.
– Någonstans runt 2027 kan man tänka sig att ett läkemedel lanseras om allt går väl, säger vd Andreas Gerward.

ANNONS
|

8 av 10 svenskar kommer någon gång att drabbas av smärta i ländryggen, och för ungefär tio procent av dem är smärtan kronisk. Ryggont är också en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.

– Man brukar säga att ungefär 40 procent av den globala ryggsmärtan hos faktiska patienter är diskrelaterad. Det är hundra miljoner patienter i USA, EU och Japan som lider just nu och 11,5 miljoner som insjuknar varje år – varav många inte blir bättre, säger Andreas Gerward, vd för Stayble.

Hans startup utvecklar en behandlingsmetod som de tror kan vara en del av lösningen på problemet.

ANNONS

LÄS MER:Han fick sitt drömjobb – etisk hacker

LÄS MER:Göteborg ska stärka säkerheten kring evenemang

Utvecklar substans som injiceras i ryggdisken för att bota diskbråck

Inte sällan hamnar patienterna i en evig loop, menar Andreas Gerward. De flesta rekommenderas sjukgymnastik och smärtstillande preparat, men bara runt 30 procent blir bättre. En enstaka procent genomgår kirurgi, men sedan är det 70 procent kvar som inte blir bättre.

– Det saknas helt enkelt behandlingsalternativ och det speglar sig både i en desperation hos patienten som inte blir bättre, men även sjukskrivningar och höga samhällskostnader. En typisk patient för oss är mellan 30 och 50 år, man är mitt i livet. Det handlar om att få tillbaka sitt liv, kunna jobba och ha en vardag där man kan lyfta sina barn, ta på sig strumporna eller hälsa på en vän.

Andreas Gerward, vd för Stayble.
Andreas Gerward, vd för Stayble. Bild: Lisa Thanner

Så vilken lösning är det Stayble tagit fram? Det är i korta drag att ersätta disken med så kallad bindväv, eller ärrvävnad. Lösningen är en substans som injiceras i ryggdisken och som triggar celler att producera bindväv. En omvandling av disken till bindväv stabiliserar och tar bort möjligheten till läckage i disken – vilket ofta är problemet.

– Genom att göra detta tror vi att vi faktiskt kan minska eller ta bort patientens smärta permanent. Det är en behandling som görs en gång, men med livslång effekt, säger Andreas Gerward, och påpekar att det inte är det första man provar vid ryggont:

ANNONS

– Vi vill vara en aktuell behandling när sjukgymnastik och smärtstillande preparat inte lyckats.

Fakta: Stayble utvecklar lösning för diskbråck

Stayble Therapeutics är ett svenskt life sciencebolag som utvecklar STA363, en injicerbar behandling av kronisk ländryggssmärta orsakad av diskdegeneration.

Visionen är att utveckla en ny standardbehandling för patienter som lider av kronisk diskrelaterad ryggsmärta.

Bolaget grundades 2015 och är sedan våren 2020 noterat på Nasdaq First North.

Forskaren i teamet såg att patienter i högre ålder ofta blev av med ryggsmärtorna, eftersom det sker en naturlig bindvävsförvandling över tid. Det var så idén föddes.

Den som har ont i ryggen kan dock inte gå till sin läkare och be om behandlingen riktigt ännu. Än så länge har en första studie gjort på patienter, som fallit väl ut.

– Vi vet att omvandlingen sker, att det är säkert och inte har några allvarliga biverkningar. Nu ska vi ta reda på om man får mindre smärta och ökad funktion, säger Andreas Gerward.

LÄS MER:Castellums vd Henrik Saxborn: ”Vi behöver inte bygga en enda kvadratmeter kontor till”

LÄS MER:De vänder upp och ner på modebranschen

Hoppas minska smärtan hos den som har diskbråck

En klinisk fas 2b studie pågår just nu, där målet är att visa på just dessa positiva effekter. Faller det väl ut är Stayble redo för det tredje och sista steget, en så kallad klinisk fas 3, som man sedan kan registrera sitt läkemedel efter.

– Vi hoppas kunna starta de studierna under 2023, sedan tar de tre år. Så någonstans runt 2027 kan man tänka sig att ett läkemedel lanseras om allt går väl.

Att många kanske blivit mer skeptiska till att testa nya preparat är inget som oroar innovatörerna.

– Detta är ett läkemedel som man får av sin läkare på sjukhus, via en röntgenguidad injektion. Den aktiva substansen är ett kroppseget ämne som används tidigare i patienter under lång tid vilket betyder att det finns mycket data som visar på att substansen är säker och inte ger några allvarliga biverkningar. Vi vet också att det finns stor vilja hos patienterna, men även läkare, att testa nya preparat som kan minska patientens smärtan och öka deras funktion, säger Andreas Gerward.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS