De har vunnit på Trumps politik

ANNONS
|

Börsen i Stockholm, London och New York handlades i förra veckan på nya rekordnivåer – och framgångarna lockar rekordmånga småsparare. USA:s president Donald Trump har, på Twitter, tagit åt sig äran för den nya starka framtidstron och det är också branscher som tros vinna på hans politik som hittills drivit utvecklingen.

Byggbolag och Apple vinnare

– Trump vill stimulera ekonomin genom bland annat stora infrastrukturprojekt, det har fått byggbolag och cementtillverkare att stiga på börsen. Vi har också investerat i lite mindre, amerikanska bolag med en stor inhemsk försäljning, eftersom vi bedömer att de kan gynnas av bland annat en växande hemmamarknad och tullar på importerade varor, säger Sean George.

ANNONS

LÄS MER: Trump tar över dopad ekonomi

Han lyfter också fram bolag med stora tillgångar utomlands, som Apple och General Electric. Deras aktier har stigit på förhoppningar om att presidentens förväntade skatteamnesti ska göra det gynnsamt att flytta hem tillgångar igen – bland annat genom återköp av aktier och obligationer från utländska ägare. Investerargeniet Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway ökade också sitt ägande i Apple med många miljoner aktier i slutet av förra året.

Tunga ministrar från oljebolagen

De stora olje- och gasbolagens aktier har också fått skjuts framåt av Donald Trumps skepsis mot det globala klimatavtalet och välvilliga inställning till kontroversiella utvinningsmetoder, som exempelvis fracking. Både Trumps energiminister Rick Perry och utrikesminister Rex Tillerson är också tidigare toppnamn från oljeindustrin.

Men även banker och finansbolag har haft goda tider på börsen sedan presidentvalet.

– Donald Trump vill avreglera hela bankväsendet och exempelvis dra tillbaka Dodd-Frank, regelverket som kom till efter finanskrisen. Det gagnar bankerna på kort sikt, säger Sean George.

LÄS MER: Så påverkas ekonomin av Trumps politik

Han tror också på högre räntor och bedömer att amerikanska statsobligationer snart kommer bli mer lönsamma att investera i.

Manar till försiktighet på börsen

– Även räntan på flera europeiska statsobligationer har stigit sedan valet. Den politiska oron med val ibland annat Frankrike, Tyskland och Nederländerna har också pressat upp obligationsräntorna, säger Sean George.

ANNONS

Det tål dock att påpekas att tidigare framgångar på börsen absolut inte är en garanti för att aktierna ska fortsätta öka i värde. Sean George manar också privatinvesterare till försiktighet.

LÄS MER: Trump gasar på ekonomin

– Mycket av de framtida förväntade effekterna är redan inprisat i marknaden och på sikt finns en risk för att marknaden blir besviken om den nya administrationen inte genomför allt Donald Trump lovat. Jag tror att den positiva ekonomiska utvecklingen håller i sig ett tag – på längre sikt kan vi stå inför bubblor och en lägre tillväxt i USA, säger han.

Trumps finanspolitik, Trumponomics, har ofta jämförts med den republikanske presidenten Ronald Reagans på 1980-talet. Båda satsar på stora infrastrukturprojekt, skattesänkningar och avregleringar.

"Kan skapa stora problem i framtiden"

Sean George tror dock inte att Trumponomics, på längre sikt, kommer ge samma positiva effekter på ekonomin som Reaganomics gav. Han framhåller till exempel att den amerikanska styrräntan vid Reagan tillträde var 18 procent, mot dagens 0,5 procent samtidigt som USA:s statsskuld under samma period ökat från 30 procent BNP till 105 procent. Att öka skuldsättningen i den situationen kan bli farligt, menar han.

– Hans politik och agerande kan skapa stora ekonomiska problem i framtiden – men då pratar vi om år och inte månader. Miljön blir däremot säkert den första förloraren, där kommer vi se konsekvenser snabbt när mer olja och gas börjar utvinnas, säger Sean George.

ANNONS
ANNONS