Kronraset hjälper inte kemiindustrin att hålla uppe exportvolymerna. Arkivbild
Kronraset hjälper inte kemiindustrin att hålla uppe exportvolymerna. Arkivbild Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT

De får ingen draghjälp från kronans ras

Kemiindustrin har stora utmaningar, visar en färsk barometer från branschorganisationen Ikem.
Efterfrågan faller oväntat kraftigt i den globala konjunkturförsvagningen – med undantag för läkemedelstillverkarna. Och kronraset hjälper nästan inte alls.

ANNONS
|

Fjolårets höga kostnader för råvaror och flaskhalsar för kemiindustrin är ett minne blott. I stället präglas utvecklingen nu av snabbt vikande efterfrågan i en global avmattning – där BNP-tillväxten i utvecklade länder väntas falla ned till 1,5 procent i år och nästa år.

Prisfall på insatsvaror

Enligt den nya konjunkturbarometern är det tydligt att priserna på kemirelaterade insatsvaror nu faller.

"Under årets andra kvartal redovisas kostnadsminskningar inom plast- och gummibranschen, där olja- och plastgranulat är en stor del av inköpen. Även inom den rena kemirelaterade industrin vek kostnaderna ned", skriver Ikem i en ny konjunkturbarometer.

För läkemedelsindustrin pekar det dock åt andra hållet.

ANNONS

"Det är möjligen något förvånande", skriver Ikem.

Den svaga kronan – som med nya bottennoteringar mot euron i augusti gör priserna på svensktillverkade varor på världsmarknaden billigare – hjälper knappt alls, enligt Ikems chefsekonom Carl Eckerdal:

"Det är en vanlig missuppfattning att den breda paletten exporterande företagen har blivit vinnare i kronraset. Men faktum är att företagen inom exempelvis den kemirelaterade produktionen köper in och prissätter i utländsk valuta. Därför uppnås inte någon uppenbar konkurrensfördel på exportmarknaden", skriver han i en kommentar.

Exportvolymerna under andra kvartalet visar enligt Ikems barometer den svagaste utvecklingen på minst sju år – om man räknar bort läkemedelssektorn. Och det är bara 2 procent av medlemsföretagen som pekar på att den försvagade kronan har lett till ökad försäljning.

Energifrågan långt ifrån lösning

Enligt Ikem utvecklas kemiindustrin i både Sverige och i eurozonen sämre än resten av tillverkningsindustrin i efterdyningarna av den energikris som uppstått i och med Rysslands invasion av Ukraina.

"Utmaningen blir att övertyga svenska kemiföretag till fortsatta investeringar i landet samtidigt som energiförsörjningsfrågan är långt ifrån en lösning", skriver Ikem i sin barometer.

Fakta: Står för en fjärdedel av svensk industriexport

De 1 250 medlemsföretagen i Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (Ikem) producerar plast, gummi, kemi och läkemedel. I runda slängar utgör denna industrisektors totala förädlingsvärde en femtedel av Sveriges industriproduktion.

Exportvärdet från kemiindustrin utgör en fjärdedel av hela den svenska industrins exportvärde. Och tillsammans sysselsätter företagen i sektorn cirka 70 000 medarbetare.

Källa: Ikem

ANNONS