Därför kan göteborgare stoppas från att jobba i USA

Ett höjt tonläge från presidenten, skärpta tullar och indragna visum. Är dörren till USA stängd? Det var frågeställningen när representanter från USA:s näringsliv besökte Göteborg under fredagen.

ANNONS

Global Business Gates fysiska kontorskomplex ska stå färdigt till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 men redan nu har den virtuella arenan öppnats. På fredagen var det dags att diskutera flera frågor som främst rörde handelshinder med USA.

LÄS MER:Nytt kontorskomplex vid Masthuggskajen

Annorlunda tider

Svensk-amerikanska Anna Throne-Holst var en av talarna. I samband med USA-valet 2016 kandiderade hon till den amerikanska kongressen, som representant för Demokraterna. Hon kom inte in och är sedan början av fjolåret vd för Svenskamerikanska handelskammaren i New York.

– Det är annorlunda tider kan man säga. Jag tillträdde ju i princip samtidigt som Trump så uppdraget började med många frågor. Bland annat om företag fortfarande ska satsa på att etablera sig i USA, säger Anna Throne-Holst.

ANNONS

Och vad är svaret?

– Det enkla svaret hittills är att det är mycket mer prat än handling. I New York, till exempel, där vi är verksamma har vi en progressiv guvernör som säger att USA är "open for business". USA är så mycket mer än Washington DC.

Vilka har varit de största svårigheterna med ditt uppdrag?

– Jag har noterat att det det inte är lika självklart för företagare att ta sig in i USA, med anledning av Trumps tillträde och den osäkerhet som följer. För mig kändes det som det viktigaste uppdraget att göra handelskammaren relevant och att därför kunna erbjuda något, säger Anna Throne-Holst.

Ett exempel på det är hennes projekt Gateway, som genom kompetensutveckling inom företagsinnovation och flexibla arbetsplatser, ska skapa ett nav för de svenska företag som vill etablera sig i USA.

Ett initiativ som representanter från det svenska näringslivet står bakom och stöttar.

– De stora och etablerade storföretagen behöver de små techbolagen. De fungerar som ett eget ekosystem och har stor nytta av varandra.

Inga direkta effekter

Handelshinder var ett huvudfokus under Global Business Gates event. Men trots ett höjt tonläge från Trump-administrationen finns det ingen anledning till oro för de göteborgska storbolagen, enligt Anna Throne-Holst.

ANNONS

– Nej, än ser vi inga direkta effekter. Men det är lite för tidigt att säga vad som kommer hända. Mycket av det som har trätt i kraft har inte varit i närheten av den retorik vi hört från Trumps administration. Det som är slående med presidenten är att han behöver lära sig jobbet och förstå att om man förhandlar med ett EU-land, så förhandlar man inte bara med det landet utan med hela EU.

LÄS MER:Ministern: exporten kan gå ner väldigt mycket

Vilka akuta hot ser du främst på arbetsmarknaden?

– Det främsta hotet vi ser är att det har börjat dras in rejält med visum och arbetstillstånd, vilket innebär att det blir svårare för företag att etablera sig i USA. Den nya administrationen har börjat sätta stopp för det.

Tullar hotar

Men även det upptrappade och högst aktuella handelskriget mellan USA och Kina kan få en negativ effekt på företagandet i Göteborg, inte minst på Volvo Cars. Det menar en av talarna i fredags, Jérémie Cohen-Setton, som jobbar med ekonomisk research på Peterson Institute for International Economics i Washington.

– Den europeiska marknaden blir direkt drabbad genom ståltullarna. Och särskilt drabbad om biltullarna på 25 procent slår igenom, det skulle förändra spelplanen helt för stora bolag. Man måste hitta en gemensam plattform för att handeln mellan USA, EU och en tredje part – till exempel Kina eller Ryssland – ska fortsätta, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Biltullar skulle slå hårt mot Volvoanställda

Global Business Gate

Global Business Gate är startat för att förstärka möjligheterna för internationell handel. Det fysiska kontorskomplexet ska stå klart 2021 och finnas vid Masthuggskajen.

Genom samarbete, nätverk, kunskapsöverföring och med närhet till akademin ska Global Business Gate bidra till företagens vilja att förbättra och effektivisera affärerna.

Global Business Gates evenemang har dock redan tjuvstartat, i fredags i Västsvenska handelskammarens lokaler.

Fokus på det senaste eventet låg på potentiella framtida handelshinder med USA.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS