Därför blir 137 000 svenskars aktier värdelösa

137 000 svenskars aktier i SAS blir i princip värdelösa när SAS avnoteras från börsen. Något som de borde ha sett komma, enligt Aktieägarnas vd Joacim Olsson.
– Man borde ha hört analytiker och till och med SAS vd säga ”äg inte aktier i mitt bolag, det är en dum affär”, säger han.

ANNONS
|

Omkring 137 000 svenskar äger aktier i SAS. På tisdagen fick det krisande flygbolaget nya ägare och nu väntar en avnotering från börsen.

Med det blir värdet på aktierna i princip obefintligt.

Något som var långt ifrån oväntat, menar Joacim Olsson på Aktiespararna.

– När en aktie stiger i värde speglar det att det går bättre för bolaget, eller att aktieägarna tror att det kommer göra det. Och på samma sätt, när en aktie minskar i värde betyder det att det håller på att gå åt helvete för bolaget på ett eller annat sätt, säger han och fortsätter:

– Och det är väl det som har hänt för SAS under lång tid. Man har haft svårt med lönsamheten, dragit på sig allt fler skulder, och till sist går verksamheten inte runt. Vad värderar man ett bolag utan lönsamhet, och utan tecken på att det kommer bli lönsamt, till? Noll.

ANNONS

SAS vd har uppmanat aktieägare att sälja

SAS ekonomiska krisläge är bakgrunden till den rekonstruktionsprocess som bolaget har befunnit sig i sedan förra sommaren – och det som presenterades på tisdagen hoppas man ska vara lösningen.

– Några aktörer trycker in pengar och tar på sig att ta över bolaget. Det har ju kommunicerats under lång tid att en lösning för att bolaget ska överleva är förmodligen att aktieägarna går lottlösa. Och ändå finns det 137 000 aktieägare kvar, säger Joacim Olsson.

Joacim Olsson är vd på Aktiespararna.
Joacim Olsson är vd på Aktiespararna. Bild: Aktiespararna

Varför är de kvar, tror du?

– Det kan nog finnas olika anledningar. Det ena kan vara att det finns personer som har varit med och ägt bolaget under extremt många år, varit med på en uppgångsfas och kanske plockat hem lite vinst. Då kan det finnas någon form av nostalgikoppling. Ett annat inslag var att under pandemin kommer jag ihåg att en del sa att går värdet ner under den här gränsen ska jag gå in. Då gör man en extremt ytlig analys och tittar inte på det grundläggande – hur det går för bolaget. Men det är nog många som har gått in i aktien och spekulerat, säger Joacim Olsson.

– Sen tror jag det finns en tredje grupp som helt enkelt inte följer med. Man gör inte det man ska göra när man investerar i aktier, det vill säga hålla sig påläst i de bolag man äger, följer med i vad som händer och gör sin egen analys. Hade man gjort det så skulle man ha hört analytiker och till och med SAS vd säga äg inte aktier i mitt bolag, det är en dum affär.

ANNONS

Att till och med vd:n själv går ut med sådana uppmaningar är extremt ovanligt, enligt Joacim Olsson.

– Jag tycker han ska ha stor kredd för att han har varit så öppen mot marknaden och försökt få folk att förstå hur extremt stor risk det är att man förlorar pengarna. Men tyvärr har inte alla lyssnat.

Så kan aktieägare i SAS tjäna pengar på förlusten

När börsen öppnade på onsdagen rasade det redan låga aktievärdet ännu mer, vilket tyder på att många ändå har försökt sälja sina aktier och ”rädda några kronor”, säger Joacim Olsson. Problemet är att det knappt finns någon som vill köpa.

– Det enda som går att rädda hem i någon form av värde är om man äger genom en aktiedepå och har vinster i något annat bolag. Den realisationsvinsten får man skatta för, men om man kan sälja sina SAS-aktier på förlust kan man kvitta det mot vinsten och då tjänar man några kronor.

Aktiespararnas generella råd till den som investerar i aktier är att man ska sprida sina risker, det vill säga inte lägga alla sina pengar i ett bolag. Man ska också vara långsiktig. Även om enskilda bolag går dåligt har börsen som helhet gått uppåt över tid.

– Och sist men inte minst: följ med i vad som händer. Läs nyheterna från bolagen du äger. I det här fallet hade man då märkt att till och med vd:n säger åt mig att sälja, säger Joacim Olsson.

ANNONS

Vid 11-tiden på måndagen hade SAS-aktien rasat med över 80 procent och handlades för fem öre.

LÄS MER:Air France-KLM blir nya storägare i SAS

LÄS MER:Bedömare: Alla olönsamma SAS-linjer försvinner

LÄS MER:SAS satsar på direktflyg till New York – se bilderna på planet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS