På Willy's i Sisjön kostar orange och gul paprika 89 kronor/kilot under onsdagen. Röd gick loss på 99.
På Willy's i Sisjön kostar orange och gul paprika 89 kronor/kilot under onsdagen. Röd gick loss på 99. Bild: Peter Korpi

Därför är paprikorna dyrare än entrecote

Just nu kostar ett kilo paprika i Göteborg mellan 90 och 200 kronor – flera gånger mer än vad grönsaken brukar gå på. GP har löst mysteriet med de dyra paprikorna.

ANNONS
|

Smakar det så kostar det – framför allt när det kommer till paprika. Under onsdagen kostade ett kilo röd paprika på Willys i Sisjön hela 99 kronor – i Coops webbutik gick den gula varianten lös på 206 kronor kilot.

Det är flera gånger mer än vad grönsaken normalt brukar kosta.

Willys erbjuder samtidigt entrecôte från Uruguay för 184 kronor per kilo.

Vad ligger bakom denna mystiska prissättning?

– Anledningen är att paprikorna kommer från olika delar av världen under olika delar av året. Och just nu är det ett glapp, berättar Johanna Eurén, presskontakt på Willys.

Paprikan – efterfrågad i Europa

Under den tidiga våren importerar svenska butiker paprikorna från Spanien – men lite senare under året kommer de i stället från Holland.

ANNONS

Skarven mellan de två importländerna infaller precis just nu.

– I år räckte de spanska paprikorna heller inte riktigt lika långt, eftersom de haft lite problem med skadedjur. Paprikor köps in på en auktion där aktörer från hela Europa är på plats, så när det utbudet minskar går priset helt enkelt upp, säger Tarik Belqaid, pressektreterare på Coop.

De extrema paprikapriserna kommer dock snart att blåsa förbi – produktionen i Holland har börjat "komma igång" och utbudet kommer snart att vara större igen.

Johanna Eurén, presskontakt på Willys, manar till lugn när det kommer till paprikapriserna
Johanna Eurén, presskontakt på Willys, manar till lugn när det kommer till paprikapriserna Bild: Willys

– Paprikamarknaden är väldigt stor och vi ser ingen global boom eller något liknande, men man kan se en liten uppgång i efterfrågan, säger Johanna Eurén.

Hur länge kommer paprikorna att vara så här dyra?

– Redan i morgon ska vi faktiskt gå tillbaka till lägre priser. Det kanske är lite olika för olika kedjor, men på det stora hela är det nog ganska likt. Det här gäller bara en kort period.

Så du rekommenderar att man avvaktar något med sina paprikainköp?

– Man kanske kan titta en gång extra på prislappen. Men jag tror alla kan vara ganska trygga med att detta snart har återgått till det normala.

ANNONS